Praktijkonderzoek Veehouderij

Nieuwe uitgave: Paard en voer

Praktische gids voor gezond voeren en beweiden

Net als bij mensen heeft voedsel ook bij paarden veel invloed op de kwaliteit van leven. Gezondheid, levensduur, prestatie en welzijn van een paard zijn afhankelijk van goede voeding. Maar gezond voeren, hoe doe je dat? Paard en voer gaat in op de voer-behoefte van het eigen paard, helpt bij het samenstellen van het juiste dieet en het bepalen van het voermoment. Auteur is Andrea Ellis, paardenvoedingsspecialist. Imke Schellekens-Bartels, instructeur bij Academy/ Stal Bartels in Hooge Mierde en Olympisch ruiter in Athene schreef het voorwoord. Paard en voer is een gezamenlijke uitgave van de Animal Sciences Group in Lelystad en Roodbont Uitgeverij in Zutphen.

Ken de voerbehoefte van uw paard

Ieder paard heeft nog veel overeenkomsten met het oerpaard. Hiermee moeten we rekening houden bij de manier van paarden houden en voeren. Dit betekent: zorgen voor de juiste bouwstenen in het voer en stimuleren van natuurlijk foerageergedrag. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Denk alleen maar aan verschillen in temperament en de vele disciplines in de paardensport. Paard en voer behandelt de voerbehoefte van verschillende typen paarden en geeft aan hoe een dieet optimaal is af te stemmen op het werk dat een paard verricht. Het boek behandelt de diverse voedermiddelen die nuttig zijn voor de praktijk van alledag. Omdat gras de basis vormt voor elk paardendieet, is er een apart hoofdstuk gewijd aan graslandbeheer en het conserveren van gras. Ook het thema gezondheid komt aan bod. Zo wordt ingegaan op hoe gedragsproblemen, eetstoornissen en ziekten kunnen worden voorkomen. Bijvoorbeeld door voergerelateerde bedreigingen zoals koliek, bevangenheid en giftige planten weinig of geen kans te geven. Paarden die op stal staan, moeten vooral ook worden bezig gehouden. Dagelijkse weidegang, uitloopmogelijkheden en sociaal contact met andere paarden horen hierbij. Verder bevat het boek de allernieuwste inzichten op voedingsgebied, zoals het nieuwe
energiewaarderingssysteem (CVB 2005). Kortom: Paard en voer leert liefhebbers en professionals nóg bewuster kijken naar hun paard en de voeding.

Boek en bestelwijze

Paard en voer is begrijpelijk geschreven en is met 100 foto's, sfeervolle tekeningen, handige tips en schema's een echt praktijkboek voor de jeugdige ruiter tot de professional aan toe. De uitgave bevat 96 pagina's, is full-color uitgevoerd en kost EUR 17,90. Het ISBN is 90-75280-58-0. Het is te bestellen via de boekhandel of direct bij Roodbont Uitgeverij, telefoon: (0575) 54 56 88. Bij bestellingen via Roodbont wordt EUR 3,50 verzendkosten per zending in rekening gebracht.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 19-11-2004 12:14.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl