Dienstenbond CNV

VBA wil praten!
19-11-2004

VBA heeft aangegeven dat zij graag met CNV Dienstenbond wil praten over de ontstane patstelling en hebben daartoe een voorstel gedaan. VBA wil graag snel en een goed Sociaal Plan en wil daarover afspraken maken.

Op de ledenvergaderingen vorige week hebben de leden aangegeven dat gedwongen ontslagen niet acceptabel zijn. Dat hebben wij ook zo doorgegeven aan VBA en hebben daarover een ultimatum gesteld. VBA heeft daarop gereageerd dat zij het ultimatum niet verantwoord vinden en hebben ons laten weten daarover te willen praten.

Afgelopen donderdag heeft CNV Dienstenbond een brief van VBA gehad met daarin een aangepast voorstel over hoe met ontslagen omgegaan moet worden. Naar aanleiding van deze brief hebben wij donderdagmiddag een gesprek gehad over het aangepaste voorstel en de mogelijkheden die VBA aangeeft. Wij hebben de indruk dat in de opening die VBA geeft, wij afspraken kunnen maken en wilden dat graag ook toegelicht hebben.

VBA wil op enig moment duidelijkheid hebben over de nieuwe organisatie. Daarom wil VBA over een overzichtelijke periode afspraken maken, die wel eindig kunnen zijn. VBA heeft daarom nu voorgesteld om bij de vaststelling van de boventalligheid, geen ontslag aan te zeggen. Met andere woorden, bij het gesprek dat de betrokken medewerkers krijgen die dat aangaat, zal worden verteld dat hun functie zal vervallen, dat zij op non-actief worden gesteld, maar dat zij niet ontslagen zullen worden. Het salaris wordt gewoon doorbetaald voor een periode van zes maanden en de werknemer blijft in dienst van VBA. In de periode die volgt op de vaststelling van boventalligheid, zal door VBA en de medewerker actief gezocht worden naar ander werk.

CNV Dienstenbond vindt dit een opening in de patstelling waarin wij zitten, maar vindt dit maar een begin. De voorgestelde periode van zes maanden vinden wij nog te kort en zaken als een vrijwillige vertrekregeling, een ouderenregeling, een remplaƧantenregeling, etc. horen dan toch zeker in een Sociaal Plan thuis.

Echter, voordat wij verder kunnen praten over de opening die VBA geeft, willen wij in een gezamenlijke ledenvergadering met FNV Bondgenoten met u van gedachten wisselen of dit ook een daadwerkelijke opening is en of wij van u de ruimte krijgen om daarover verder te praten. U heeft ons tenslotte gezegd dat gedwongen ontslagen niet acceptabel zijn. Echter, het voorstel van VBA geeft een mogelijkheid om goede afspraken te maken.

Wij willen u uitnodigen voor een ledenvergadering waar we het voorstel van VBA met u willen bespreken. Deze ledenvergadering vindt plaats op:

maandag 22 november 2004 om 19.30 uur in de Plantorama dinsdag 23 november 2004 om 11.30 uur in de Plantorama

Deze vergadering is alleen voor leden, of niet-leden die direct lid willen worden!Komt allen!!!!

Tenslotte, zolang er geen Sociaal Plan is gaan we door met de handtekeningenactie. Er zijn nog geen afspraken en om goede afspraken te maken houden we de druk op de ketel; zet die handtekening! We zijn er nog lang niet namelijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Dat kan per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of per telefoon: (023)5670615.