Gemeente Rotterdam

Nr. 148
19 november 2004

Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana krijgt vergunning voor verstrekking van cannabis

De Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana (Stichting PMM) krijgt vandaag een vergunning om onder strikte voorwaarden cannabis te verstrekken. De Stichting verricht de activiteiten op het adres Stadhoudersweg 85a in Rotterdam. Met de afgifte van de vergunning wordt uitvoering gegeven aan een door de Raad breed gesteunde motie van PvdA en D66. Daarin werd het college verzocht alles in het werk te stellen om de levering van cannabis aan de patiënten van de Stichting zeker te stellen. De Raad is vandaag per brief op de hoogte gesteld dat de vergunning is verstrekt.

Het betreft hier een unieke en eenmalige uitzondering op het huidige standstill-beginsel binnen het Rotterdamse coffeeshopbeleid. Deze uitzondering wordt gemaakt vanwege de uniciteit van de Stichting en het feit dat de Stichting jarenlang in alle openheid heeft aangegeven met welke activiteiten zij zich bezig hield en hiertegen nimmer is opgetreden. Daarnaast geven ook de massale protesten van deze specifieke doelgroep en de politieke wens de Stichting te behouden het unieke karakter van de Stichting weer.

Naast de reguliere voorwaarden dienen ook nog aanvullende voorwaarden in acht te worden genomen. Dit komt er op neer dat: . De ondernemer dient zich te houden aan de landelijke justitiële gedoogcriteria, de AHOJG-plus criteria. Overtreding van deze criteria zal onherroepelijk leiden tot een bestuurlijke en/of strafrechtelijke maatregel. . Het leeftijdscriterium wordt verhoogd van achttien naar eenentwintig jaar. . De ondernemer dient het pand aan de Stadhoudersweg exploiteren als verkooppunt c.q. winkel. Ter plaatse mogen geen horeca-activiteiten plaatsvinden dan wel eten-, drink- en rookwaren worden gebruikt. . Tevens dient het verkooppunt zich te houden aan winkeltijden, dat wil zeggen: . Maandag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 20.00 uur . Vrijdag van 08.00 uur tot 21.00 uur
. Zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur
. Zondag gesloten.
. De verleende vergunning is persoons- en locatiegebonden. Dit betekent dat wanneer de ondernemer zijn activiteiten op het adres Stadhoudersweg 85a beëindigt, er geen verkooppunt van cannabis op deze locatie terugkomt. . Er zal een begeleidingsscommissie worden ingesteld, waarin naast de ondernemer ook omwonenden en andere ondernemers plaats zullen nemen. Deze commissie zal één keer per drie maanden vergaderen om de gang van zaken rond het verkooppunt te bespreken.

noot voor de redactie/