Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 16 november 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 16 november 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.Regionale omroepen op schema RTV Rijnmond en RTV West liggen op schema met het doorvoeren van de overeengekomen maatregelen om weer financieel gezond te worden. Verder zijn er perspectiefrijke aanknopingspunten om een verdergaande samenwerking tussen de omroepen te realiseren. Dat staat in de Voortgangsnota Regionale Omroepen Zuid-Holland december 2004 die GS hebben vastgesteld. Het college stelt aan PS voor om het toezicht door de onafhankelijk toezichthouder per 1 januari 2005 te beëindigen als de uitkomsten van zijn eindrapportage dat toelaten. Lees ook het persbericht.

Invulling toeristische ambitie De provincie ziet de sector vrije tijd als een belangrijke groeisector. Via stimulering van enkele omvangrijke projecten wil het college de komende jaren meer toeristen en recreanten trekken. Koppeling van toeristische, recreatieve en culturele evenementen en bezienswaardigheden is daarbij essentieel. Dit staat in het Uitvoeringsprogramma Vrije tijd 2004-2007 dat door GS is vastgesteld. Lees ook het persbericht.Jaarplan Toerisme 2005GS hebben het Jaarplan Toerisme 2005 'Toeristisch ondernemen met resultaat' vastgesteld. Het is het laatste jaarplan uit het Actieplan Toerisme 2001 - 2005, waarin de beleidsinzet is de activiteiten te concentreren op de toeristische speerpunten Kust, Cultuur en Bloemen & Bollen. Het resultaat van het jaarplan is terug te vinden in gesubsidieerde of in opdracht uitgevoerde projecten. Voorbeelden daarvan zijn het onderzoek TOER Trends 2005, het aanstellen van een coördinator voor de kust, het ontwikkelen van een dynamische internetsite met actuele bereikbaarheids- en toeristische informatie omtrent de kust, het realiseren van voorzieningen bij strandopgangen, projecten in het gebied rond Kinderdijk, toeristische bewegwijzering inzake bloemen & bollen en strategische promotie en marketing door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme.Het provinciaal toeristisch beleid richt zich op de bevordering van toeristisch bezoek naar en binnen de provincie Zuid-Holland. Het Jaarplan Toerisme is binnenkort te vinden op www.zuid-holland.nl.

Gratis openbaar vervoer stopt per 1 januari Met ingang van 1 januari moeten reizigers met de buslijnen 88 en 95 tussen Den Haag en de Bollenstreek weer het normale tarief gaan betalen. Dat hebben GS besloten. Nu zijn beide buslijnen bij wijze van proef gratis. De provincie doet een proef met gratis openbaar vervoer om te kijken of de filedruk op de A44 zou verminderen indien automobilisten hun auto laten staan wanneer de rit met de bus gratis is. Hoewel het aantal passagiers verdrievoudigde, bleken de files op de A44 en de N44 niet korter te worden. Een ander aspect is dat nog een jaar gratis OV op dit traject geen andere informatie oplevert dan er nu is. Sterker, het weer invoeren van het normale tarief levert waarschijnlijk interessantere gegevens op, zo verwacht de provincie. Lees ook het persbericht.

Regionale aansturing en samenwerking op het gebied van Verkeersveiligheid Het huidige Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid (POV-ZH) van de provincie Zuid-Holland wordt op 17 december 2004 omgevormd tot het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). De taken van het POV-ZH bestaan uit verbetering van draagvlak en verhoging van kennis met betrekking tot verkeersveiligheid. Ook de uitvoering van activiteiten gericht op gedragsverandering van mensen door verkeerseducatie, communicatie en handhaving is een taak van de commissie POV-ZH. Op dit moment zijn 27 organisaties lid van de commissie, waarbij de portefeuillehouder Mobiliteit van de provincie voorzitter is. Per 1 januari 2005 verandert dit, omdat op die datum de stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden ook regievoerder binnen Zuid-Holland worden. Dit leidt tot het opheffen van het POV-ZH en de instelling van het ROV-ZH waardoor de in het verleden opgedane kennis wordt behouden en de verkeersveiligheid efficiënter en effectiever kan worden aangepakt.

Wijziging subsidieverordeningDe Algemene subsidieverordening Zuid-Holland (Asv) is op een aantal punten gewijzigd. Zo is er een bepaling toegevoegd die de provincie verbiedt om een voorschot te verlenen als een subsidiebeschikking aan de Europese Commissie is voorgelegd. Dit met het oog op mogelijke staatssteun en het feit dat de commissie nog geen eindbeslissing heeft genomen. Daarnaast zijn er subsidieregels toegevoegd voor de stimulering van de sanering van bodemverontreiniging, en de uitvoering van het Beleidsplan Milieu en Water. Tot slot is artikel 9:16 geschrapt om subsidies mogelijk te maken die de ontwikkeling van kenniseconomie stimuleren.

Holland Maand 2005In 2005 viert H.M. Koningin Beatrix haar 25-jarig ambtsjubileum. Tijdens dit jubileumjaar ligt de nadruk niet zozeer op de persoon van de Koningin, als wel op de invulling die de Koningin geeft aan haar functie. In het kader van het zilveren regeringsjubileum willen GS samen met de provincie Noord-Holland in november 2005 de Holland Maand organiseren. Het programma van de Holland Maand wordt momenteel ontwikkeld; het zal in februari 2005 definitief worden vastgesteld. GS stellen voor om een budget van maximaal ¤600.000,- beschikbaar te stellen.

Reactie op brief acht samenwerkende gemeenten Alblasserwaard en VijfheerenlandenOngeveer drie jaar geleden hebben acht gemeenten (Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik) een proces van intergemeentelijke samenwerking gestart. In 2003 hebben zij een Manifest aan de gebiedsgedeputeerde aangeboden waarin zij verwoordden wat ze met de regionale samenwerking willen bereiken. Tevens vroegen zij de provincie om met hen meerjarenafspraken te maken voor de periode 2003-2007. In vervolg op het Manifest vragen de gemeenten nu aan de provincie om invulling te geven aan een waarnemersrol bij het nieuwe gezamenlijke bestuur. In een reactie van GS wordt positief op het voorstel van de gemeenten gereageerd, maar er wordt wel op aangedrongen om ook de maatschappelijke organisaties bij het proces te betrekken.

Regels voor projectaanvragen in het kader van de subsidiëring gebiedsgericht beleid en reconstructie concentratiegebiedenGS hebben de beleidsregels vastgesteld op basis waarvan het Rijk subsidie verstrekt ter verbetering van de leefomgeving in landelijke gebieden. De provincie is uitvoerder van de regeling. GS stellen jaarlijks de doelen en projecten vast in het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Landelijk Gebied. De regels worden daartoe op de website van de provincie Zuid-Holland gepubliceerd.

Stand van Zaken programma Zuid-Hollandse kustOm de zwakke plekken in de Zuid-Hollandse kust aan te pakken, wordt nog dit jaar opdracht gegeven voor een planstudie. Dat staat in een notitie aan PS, die GS hebben vastgesteld. GS informeren PS met deze notitie over de voortgang. Bij de belangrijkste zwakke schakels voldoet de veiligheid binnen 20 jaar niet meer aan de norm als er niets gebeurt. Ook gemeenten en waterschappen hebben aangegeven dat het belangrijk is dat de planvorming geen vertraging oploopt. In de notitie staat ook dat op 25 mei 2004 de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat voor de uitvoering van de integrale planstudies een subsidie verleend van ¤ 4,67 miljoen. Daarnaast is door de provincie in het collegewerkprogramma ¤5 miljoenvoor de zwakke schakels beschikbaar gesteld.

Intentieverklaring MerwedezoneGS willen een duurzame oplossing vinden voor de waterproblematiek in de Merwedezone en voor de opwaardering van de Merwede Linge Lijn. GS willen daartoe een intentieverklaring aangaan met de betrokken gemeenten: Alblasserdam, Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Nieuw Lekkerland, Papendrecht, Sliedrecht en het bestuur van Alblasserwaard Vijfherenlanden en het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden.De stuurgroep Merwedezone is op 15 oktober 2004 voor het eerst bijeengekomen. Op 1 december 2004 wordt de intentieverklaring Merwedezone namens de provincie door gedeputeerde Lenie Dwarshuis ondertekend.

Kort geding F. Schrader tegen provincie Zuid-Holland om verwijdering verkeersplateaus LeerdamDe heer Schrader eist van de provincie de plateaus in de provinciale weg N 484 te verwijderen. Naar zijn mening veroorzaken de plateaus in de Schaikseweg bij de kruising met het Hoogeind hinder en schade door trillingen en geluid. GS hebben besloten verweer te voeren en twee medewerkers aangewezen de provincie ter zitting te vertegenwoordigen.

Subsidies:

Voor de restauratie van de St. Bonifaciusschool te Wassenaar stellen GS een subsidie beschikbaar van ¤ 209.825,- , in het kader van het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma (PRUP). voor het project N208, Rotonde Keukenhofdreef te Lisse komt een maximale GDU-bijdrage beschikbaar van ¤ 166.000,- en voor het project N208 Rotonde Herenweg Noord te Lisse een GDU-bijdrage van ¤ 168.500,- (beide regie provincie Zuid-Holland). Voor het project Witte Singel te Leiden komt een maximale GDU-bijdrage beschikbaar van ¤ 110.564,- (regie gemeente Leiden). Voor het project N208, Rotonde Hoofdstraat / Van Pallandtlaan / Carolus Clusiuslaan te Sassenheim komt een GDU-bijdrage beschikbaar van ¤ 363.024,- (regie provincie Zuid-Holland). Controle badinrichtingen en zwemgelegenhedenOpnieuw krijgt een aantal badinrichtingen en zwemgelegenheden een last onder dwangsom opgelegd omdat ze het water niet tijdig hebben laten onderzoeken door een erkend laboratorium (zie ook GS-berichten van vorige week). Het betreft: zwembad De Does (Leiderdorp); zwembad Hotel Alwine (Noordwijk); zwembad De Hoge Devel (Zwijndrecht); zwembad De Tobbe (Gouda); zwembad Hotel Restaurant De Beer (Europoort-Rotterdam); zwembad De Blokweer (Alblasserdam); zwembad Berenschot (Leerdam); Wantijbad (Dordrecht); Spaardersbad (Gouda); zwembad Sauna West (Rotterdam).