EBFRIP



Broomhoudende vlamvertragers veilig voor gebruiker en milieu

De actie van Greenpeace gericht tegen de toepassing van broomhoudende vlamvertragers in computers is compleet ongefundeerd. Vele jaren van onderzoek en testen hebben aangetoond dat deze stoffen geen risico vormen voor de gezondheid van mens en dier. De wetenschappelijke risicobepaling van Tetrabromobisphenol A (TBBPA), waaraan op Europees niveau wordt gewerkt geeft vooralsnog geen enkele indicatie van eventuele nadelige effecten voor het milieu en de de volksgezondheid.

Broomhoudende vlamvertragers worden om wille van brandveiligheid op brede schaal toegepast in electronische apparatuur. In onderzoek is komen vast te staan dat mensen via het gebruik van deze apparatuur niet in aanraking komen met de vlamvertragende stof. Volgens een recent onderzoek in Duitsland is de emissie vanuit apparaten van het broomhoudende TBBPA en andere vlamvertragende stoffen beneden elk meetbaar niveau.

In Nederland worden emissies naar het milieu gemeten door het Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO). Dit onderzoek is gedaan in het kader van het streven van de industrie om de bij de produktie, gebruik en afval vrijkomende stoffen verder te beperken.

De producenten van broomhoudende vlamvertragers, verenigd in het European Bromine Flame Retardant Industry Panel (EBFRIP) werken nauw samen met de Europese regelgevers aan de wetenschappelijke analyse van de gebruikte stoffen. De industrie werkt actief mee aan deze zogenoemde riscobepalingsprocedures (Risk Assessment) waarbij onderzoek wordt uitgevoerd door een aantal toonaangevende onderzoeksinstellingen en universiteiten, waaronder de Universiteit van Utrecht. Doelstelling is te komen tot een juiste vaststelling van normen waarbinnen het veilig is stoffen te produceren en te gebruiken. Op basis van de huidige resultaten ziet de industrie de voortgang van de Risk Assessment procedures met vertrouwen tegemoet.

Broomhoudende vlamvertragers zijn de meest betrouwbare en effectieve vlamvertragers die beschikbaar zijn voor brede toepassing in electronische apparatuur en gestoffeerd meubilair voor huishoudelijk en ander gebruik.

Voor nadere informatie:


1. EBFRIP - Lein Tange - telefoonnr. 06-51326084


2. Prof. Dr. Martin van den Berg, Utrecht University Head Toxicology Division, Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) and World Health
Organization Collaborating Centre for Research on Environmental Health Risk Assessment telefoonnr: 06-50-633-953

19 nov 04 13:43