Time : 1:44:21 PM
Date : Friday, November 19, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Advies van het Wetenschappelijk Comité in verband met actielimieten zal invloed hebben op de maatregelen van het FAVV

Het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen gaf een advies in verband met actielimieten voor de aanwezigheid van residuen van bepaalde additieven en bepaalde diergeneesmiddelen in levensmiddelen wanneer er geen maximumwaarde voor residuen (MRL) is. Een waarde van 10 µg/kg werd aangegeven als referentiepunt voor het ondernemen van een actie als er geen MRL is. Voor de stoffen in kwestie leidt deze drempelwaarde in levensmiddelen van dierlijke oorsprong niet tot een overschrijding van de aanvaardbare dagelijkse inname.

Dit advies volgde op de vraag van het Voedselagentschap omtrent de actielimieten waarboven maatregelen moeten worden getroffen ter vrijwaring van de veiligheid van de voedselketen. Immers voor een reeks toevoegingsmiddelen en geneesmiddelen bestaan geen maximumwaarden voor residuen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong en het hanteren van een nulrisiconorm is onbeheersbaar.

Wanneer de stoffen in kwestie in die omstandigheden dan toch door het Voedselagentschap werden gevonden leidde dit vaak, zelfs bij uiterst lage concentraties, tot vergaande maatregelen die weinig of geen impact hebben op de volksgezondheid.

Op basis van dit onafhankelijk wetenschappelijk advies zal het Voedselagentschap in een aantal specifieke situaties zijn toekomstige acties kunnen aanpassen zonder enige toegeving te doen op het vlak van de bescherming van de volksgezondheid.

Het volledig advies met referentienummer 24-2004 is raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap (www.favv.be) in de rubriek Wetenschappelijk
Adviezen > 2004).

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be