Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
19 november 2004 c101

Lentse Warande gelijkwaardig alternatief voor dijkteruglegging

De dijk bij Lent hoeft niet per se te worden teruggelegd. Voor de gemeente Nijmegen geldt handhaving van de bestaande dijk waarbij de uiterwaarden worden afgegraven en een reserveringsgebied wordt ingericht als een gelijkwaardig alternatief.

Het Rijk studeert al geruime tijd op rivierverruimende maatregelen tussen Nijmegen en Lent. Dit om ook in de toekomst de veiligheid in het gebied bij hoogwater te garanderen.

Uitgangspunt daarvoor was het plan om de bestaande dijk bij Lent te verleggen. In de Stuurgroep Dijkteruglegging, onder leiding van Rijkswaterstaat, zijn echter ook een aantal alternatieve maatregelen onderzocht.

Het gaat dan om handhaving van de bestaande dijk waarbij extra ruimte voor de rivier wordt gecreëerd door de uiterwaarden te verlagen en in De Stelt en De Schans alvast ruimte te reserveren voor mogelijke extra maatregelen in de toekomst. Dit alternatieve plan is ingebracht door een groep betrokkenen en staat bekend onder de naam Lentse Warande.

Voor de gemeente Nijmegen zijn beide oplossingen voor rivierverruiming aanvaardbaar. Als voor het handhaven van de bestaande dijk wordt gekozen vindt de gemeente wel dat er voor een zo definitief mogelijke inrichting van De Stelt en De Schans moet worden gekozen. De gemeente geeft daarbij de voorkeur aan een definitieve invulling met bebouwing in de reserveringszone. Met deze inrichting is het mogelijk om in de toekomst alsnog extra ruimte voor de rivier te creëren. Dit gaat dan niet meer ten koste van de bebouwing. Hierdoor ontstaat duidelijkheid voor een langere termijn.

De gemeente is bereid aan beide mogelijke oplossingen mee te werken, op voorwaarde dat de bereikbaarheid van de stad aan beide zijden van de rivier is gegarandeerd, dat de kosten worden vergoed en de schade wordt afgehandeld. Ook moet de bouw van het nieuwe stadsdeel op de noordoever, de Waalsprong, afgerond kunnen worden.

De uiteindelijke keuze is een verantwoordelijkheid van het Rijk. De gemeente verwacht dat de staatssecretaris in het voorjaar van 2005 een besluit neemt.

Voor meer informatie kunt u ook het persbericht raadplegen van Rijkswaterstaat op www.dijkteruglegginglent.nl.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Geujen, doorkiesnummer
024-3292380