Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 04/234

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

19 november 2004

Nr. 04/234

Van Hoof benoemt leden Toetsingscommissie Wet werk en bijstand

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de voorzitter, twee leden en twee plaatsvervangend leden van de
Toetsingscommissie voor de Wet werk en bijstand benoemd. Voorzitter wordt de heer drs. Th.J.F.M. Bovens, andere leden zijn prof dr. R.J. van der Veen en mevrouw M.J. van Lente-Huiskamp. De plaatsvervangend leden zijn mevrouw drs. J. Vonk-Vedder en mevrouw mr. S.E. Korthuis. De benoeming gaat heden in.

De Wet werk en bijstand bepaalt dat een gemeente geld krijgt voor
bijstandsuitgaven en voor het weer aan het werk helpen van
bijstandsgerechtigden. Het bedrag dat een gemeente krijgt voor
bijstandsuitgaven is onder meer afhankelijk van economische
omstandigheden. Als een gemeente erin slaagt veel
bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen, dan mag een gemeente het bespaarde geld houden. Op deze manier wordt een gemeente geprikkeld zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden aan de slag te helpen.

Een eventueel tekort komt ook voor rekening van de gemeente. Alleen in bepaalde gevallen kan een gemeente voor een eenmalige uitkering van het Rijk in aanmerking komen. Daaraan zijn strikte voorwaarden
verbonden. Tien procent van de overschrijding van het budget komt voor rekening van de gemeente zelf. Er moet sprake zijn van een
uitzonderlijke situatie op de arbeidsmarkt. Ook mag het tekort niet het gevolg zijn van een onrechtmatige uitvoering van de wet. Of een gemeente voor een aanvullende uitkering in aanmerking komt bepaalt de Toetsingscommissie.

De heer Bovens is vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Open Universiteit Nederland. Daarvoor was hij onder andere wethouder en loco-burgemeester van Maastricht.

De heer Van der Veen is hoogleraar sociologie van de arbeid en
organisatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder was hij
hoogleraar bestuurssociologie aan de Universiteit van Twente.

Mevrouw Van Lente is lid van de Raad van Advies van het Centrum voor Werk en Inkomen. Daarvoor was zij onder andere raadslid en wethouder van de gemeente Apeldoorn en lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Mevrouw Vonk is lid van Provinciale Staten Utrecht. Voorheen was zij raadslid en wethouder in Abcoude.

Mevrouw Korthuis is werkzaam als zelfstandig adviseur. Eerder was zij raadslid en wethouder Financiën in Rotterdam.