Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt snelle invoering van Regionet Brabant-Brussel (19/11/04)

De Vlaamse Regering gaf vandaag haar definitieve goedkeuring aan de uitvoering van het Gewestelijk Expresnet (GEN). Het GEN is een groots opgezet actieplan om een beter en sneller openbaar vervoer van en naar Brussel mogelijk te maken in samenwerking met de federale overheid en de andere gewesten.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie wil niet alleen dat het openbaar vervoer van en naar Brussel wordt geoptimaliseerd, maar wil ook dat er in de provincie Vlaams-Brabant werk wordt gemaakt van de uitvoering van het REGIONET BRABANT-BRUSSEL. Dit project, dat er kwam op initiatief van toenmalig gedeputeerde Herman Van Autgaerden (N-VA), omvat voorstellen tot een nieuw net met snelle bus- en treinlijnen zowel met Brussel als andere regionale steden in Vlaams-Brabant. Daarnaast is er voorzien in een frequentieverhoging op bestaande streeklijnen van de Lijn, een nieuwe ringverbinding in de Vlaamse rand rond Brussel evenals nieuwe toevoerlijnen uit Vlaams-Brabantse gemeenten naar de luchthavenregio.

De N-VA meent dat niet enkel de bereikbaarheid van Brussel dringend aangepakt moet worden, maar dat er evenzeer meer aandacht moet besteed worden aan de bereikbaarheid via het openbaar vervoer van de steden en socio-economische attractiepolen in Vlaams-Brabant. Zo hebben heel wat steden en gemeenten in Vlaams-Brabant grote bedrijvencentra die duizenden pendelaars aantrekken.

Om tot een versnelde realisatie van het Regionet Brabant-Brussel te komen stelt de N-VA voor om een eigen beheersmaatschappij op te richten naar analogie met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). De hoofdtaak van deze BEVLABRAM is mobiliteitsmanagement met het oog op de uitvoering van dit complexe project.

N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker zal minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt interpelleren over haar plannen en timing terzake.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be