Provincie Zeeland


Actualisering, verruiming en versnelling procedure WRO artikel 19, lid 2

Op 16 november 2004 heeft Gedeputeerde Staten van Zeeland een besluit genomen met betrekking tot de lid 2-lijst categorieën van gevallen, van de artikel 19-procedure van de WRO (Wet op de Ruimtelijke Ordening).
In het kader van deregulering zijn de woningbouwmogelijkheden in deze lijst aanzienlijk verruimd.
Met dit besluit levert GS een bijdrage aan een verdergaande decentralisatie, de mogelijkheid van versnelling van procedures en vermindering van de bestuurslasten.

In 2000 is de WRO gewijzigd. Artikel 19 van deze Wet heeft sindsdien de mogelijkheid van de toepassing van een zelfstandige project-procedure. In die aangegeven gevallen, vallend onder de lid
2-lijst, kunnen burgemeester en wethouders zelfstandig vrijstelling verlenen van een bestemmingsplan, zonder voorafgaande verklaring van geen bezwaar van GS.
Vanwege praktijkervaringen van de afgelopen jaren heeft GS, in overeenstemming met de inspecteur van VROM en na ambtelijk en bestuurlijk overleg met de Zeeuwse gemeenten, besloten eerdere besluiten aan te passen.
De tot nu toe vaak voorkomende gevallen van artikel 19, lid 1 worden zoveel mogelijk onder deze nieuwe regeling gebracht. De mogelijkheid van woningbouw op zogenaamde inbreidingslocaties zijn nadrukkelijk toegevoegd om daarmee de realisatie van de benodigde woningbouw zoveel mogelijk te bespoedigen.

Het GS-besluit tot het aangeven van categorieën van gevallen treedt in werking na de publicatie in het Provinciaal Blad van 23 november 2004.

In de loop van 2005 zal duidelijk worden hoe decentralisatie, versnelling van procedures en vermindering van bestuurslasten heeft plaatsgevonden. In maart 2006 zal een evaluatie plaatsvinden.

Bijlage: GS-besluit

Brigitte van Klinken, 19 november 2004, tel. (0118) 631351, nr. 112/04