Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, 19 november 2004

WINNAARS PROMOTIEPRIJS DEN HAAG 2004.

De Promotieprijs Den Haag is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan personen, bedrijven of instellingen die in het afgelopen jaar een belangrijke positieve bijdrage hebben geleverd aan het nationale en/of internationale imago van de stad Den Haag. De prijs wordt beschikbaar gesteld door Den Haag Marketing & Events.

Tijdens een ontvangst op donderdag 30 december, aanvang 16.00 uur, wordt de Promotieprijs Den Haag 2004 uitgereikt door de burgemeester, drs. W.J. Deetman. Voorafgaand aan de uitreiking zal Sjaak Bral op zijn eigen onnavolgbare wijze afscheid nemen van het oude jaar.

Categorieën

De prijzen worden uitgereikt in de volgende categorieën:
* Sport

* Cultuur

* Economie&Toerisme

* Publieksprijs

De winnaars in de categorieën Sport, Cultuur en Economie & Toerisme zijn door een jury gekozen. Het Haagse publiek kiest de winnaar van de Publieksprijs door middel van een stemming. Via een coupon in de Haagsche Courant en de sites www.demhaag.com en www.RTVWest.nl kan van 27 november tot 10 december gestemd worden.

De winnaars van de Promotieprijs Den Haag 2004 zijn: Categorie Cultuur : Aus Greidanus (artistiek leider)/Gerrit Dijkstra (zakelijk leider) van het Appeltheater Categorie Sport : In- Outdoor Centre De Uithof Categorie Economie&Toerisme : Stichting De Ooievaart

Voor de publieksprijs zijn genomineerd:

Locals Only Podium

In 2003 maakte Locals Only Stage (presented by Haagse Hogeschool) voor het eerste deel uit van Parkpop, het grootste gratis toegankelijke muziekfestival van Europa. Na het succesvolle eerste jaar besloot Den Haag Marketing & Events, de organisator van Parkpop, Locals Only Stage te continueren én uit te breiden. In plaats van acht artiesten maakten in 2004 veertien artiesten kans op een plekje op dit podium. Zowel het publiek als de optredende artiesten als de organisatie kijken met groot enthousiasme en tevredenheid terug op een succesvolle tweede editie van Locals Only Stage.

Mini & Maxi

Dit jaar noodgedwongen gestopt na een samenwerking van 35 jaar. Hun laatste optreden samen was in het kader van de viering van het 200 jarig bestaan van de Koninklijke Schouwburg. Met Samuel Beckett's meesterwerk 'Wachten op Godot' voerden zij als de zwervers Vladimir en Estragon meesterlijke dialogen. Hierbij kreeg men een totaal andere kant te zien van deze Nederlandse grootmeesters van de mime en muziek. Wachten op Godot bleek een groot succes. Al sinds 1975 maken Karel de Rooij en Peter de Jong theaterprogramma's voor altijd uitverkochte zalen. Zij hebben dan ook tijdens hun 35-jarige samenwerking al vele onderscheidingen ontvangen.

Tantalus

Met negen maanden optredens in het Appeltheater en twee verlengingen wegens overweldigende belangstelling is Tantalus van toneelgroep de Appel een voorstelling gebleken die door velen als heel bijzonder werd ervaren. Niet alleen vanwege de duur van de voorstelling maar ook het onderwerp en de decors. Het Appeltheater ontving voor Tantalus de NRC-Toneelpublieksprijs 2003-2004, de door het publiek meest gewaardeerde voorstelling.

Sjaak Bral

Naar eigen zeggen is het podium de plaats waar hij zich het meeste thuisvoelt. Zijn besluit om de Nederlandse theaters te veroveren is ruimschoots gehonoreerd. Alle shows, met onvervalst Haagse accent, die Bral nationaal in de theaters neerzette, zijn zonder meer een succes. Daarnaast zet hij op onnavolgbare wijze zijn gedachten op papier. Als voorvechter van de Haagse taal organiseerde hij in 1998 en 2000 het Haags dictee en was hij mede auteur van het Groen Geile Boekie. Op Televisie presenteert hij veelbekeken programma's en op de radio is zijn commentaar zeer gewild. In zijn columns ventileert hij ongezouten zijn mening en laat zo nodig geen spaan heel van zorgvuldig opgebouwde reputaties.

De winnaar van de publieksprijs wordt bekend gemaakt tijdens een ontvangst in Theater Diligentia op donderdag 30 december a.s. aanvang 16.00 uur.

In 2003 werden de prijzen uitgereikt aan de heer W.van Krimpen, directeur Gemeentemuseum Den Haag en Escher in het Paleis (categorie cultuur), International Darts League (categorie Sport) en het Steigenberger Kurhaus Hotel (Economie & Toerisme). De publieksprijs ging naar Di-rect. Vanaf 1992 hebben onder andere North Sea Jazz, Paul van Vliet, Pasar Malam Besar en de Rolling Stones de prijs in ontvangst mogen nemen.

De jury bestaat uit:

Mr. P.T. van Woensel, wethouder Economie, Personeel en Haagse Hout (voorzitter) De heer R. Baldewsingh, Gemeente Den Haag raadslid PvdA De heer H.B.J. in het Veld, directeur Holland Casino Scheveningen De heer P. ter Horst, hoofdredacteur Haagsche Courant De heer A. Sterkenburg, Gemeente Den Haag, directeur OCW De heer R. Hogenkamp, RTV West
De heer F. Witte, directeur Den Haag Marketing