Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

19 november 2004

De internationale gemeenschap, verenigd in de Group of Friends voor de Grote Meren regio, blijft na de ondertekening van de Verklaring van Dar es Salaam de Afrikaanse landen in de regio ondersteunen. De Group of Friends wil partner zijn voor de landen in het Grote Meren gebied op hun weg naar vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling. Dat zegt minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking en co-voorzitter van de Group of Friends, tijdens de topbijeenkomst over de Grote Meren regio.

Van Ardenne: "De eerste topbijeenkomst over de Grote Meren regio markeert het moment dat de landen in het Grote Meren gebied na een lange periode van oorlog, geweld en onrust, nu de weg in slaan naar vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling. Met de ondertekening van de Verklaring van Dar es Salaam kunnen de elf landen in het Grote Meren gebied aan Afrika

en aan de wereld laten zien dat zij gezamenlijk verantwoordelijkheid willen nemen voor hun regio, voor hun bevolking."

De Group of Friends wil na de ondertekening van het Verdrag van Dar es Salaam als partner de betrokken landen ondersteunen, zowel financieel als politiek als met inzet van specifieke expertise.

Uitvoering geven aan de verwachte resultaten van de eerste topbijeenkomst vergt zeker nog veel tijd. "Toch is het van groot belang dat de lokale bevolking in het Grote Meren gebied op afzienbare termijn tastbaar resultaat ziet van de weg die wordt ingeslagen. Er is geen tijd te verliezen, de mensen hebben al te lang geleden onder oorlog en geweld", zo licht minister Van

Ardenne toe. "Met het politiek commitment dat er nu is, moeten de landen in het Grote Meren gebied nu ook uitvoering geven aan de al bestaande overeenkomsten en akkoorden. Dat betekent onder andere gezamenlijke grensbewaking en ­controle door Rwanda en de Democratische Republiek Congo (Joint Implementation Program), en werk maken van demobilisatie en reintegratie van het leger in de samenleving, in het bijzonder van de 100-duizenden kindsoldaten.

Om de droom van een vredige, veilige, stabiele Grote Meren regio ook waar te maken, is de betrokkenheid van lokale burgers en van maatschappelijke organisaties onmisbaar. De Group of Friends vertrouwt erop dat de betrokkenheid van vrouwen, van jeugd en van maatschappelijke organisaties, zoals die vorm heeft gekregen in de voorbereiding van de 1e topbijeenkomst, ook in de toekomst maximaal zal worden benut.

De Group of Friends is in december 2003 door de Verenigde Naties in het leven geroepen met als doel politieke, financiele en technische ondersteuning van de Internationale Conferentie voor de Grote Meren. Canada en Nederland zijn co-voorzitter van de Group of Friends. De overige leden zijn: België, China, Denemarken, Duitsland, Europese Commissie, Finland, Frankrijk, Gabon,

Griekenland, Ierland, Italië, Japan, Koeweit, Luxemburg, Nigeria, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Rusland, Spanje, het Vaticaan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland, Verenigde Naties, Afrikaanse Unie, UNDP, UNHCR, Unicef, OCHA, UN-Economische Comissie, Internationaal Monetair Fonds, Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelings Bank.

Noot voor de redactie (