Gemeente Rotterdam

Er zijn goede redenen voor een serieuze heroverweging van veel subsidies en de wijze waarop de gemeente de subsidieverlening heeft georganiseerd. Hoewel de kwaliteit van de Rotterdamse subsidies redelijk is, worden te veel subsidies onkritisch ingezet. Dat concludeert de externe commissie van deskundigen die in opdracht van het gemeente¬bestuur de gemeentelijke subsidies en het subsidiebeleid heeft doorgelicht.

De commissie, onder voorzitterschap van Eerste-Kamerlid Eimert van Middelkoop, presenteerde vandaag haar advies "Kant'lend in het tegenlicht: Rotterdamse subsidies onder de loep". De uitkomsten van de toetsing moeten het college van b en w in staat stellen keuzes te maken over het al dan niet continueren of wijzigen van de subsidierelatie. De doorlichting van subsidies door de externe commissie is onderdeel van de operatie ROTS (Rotterdamse Organisatie, Taken en Subsidies), waarin het College zich ten doel heeft gesteld de gemeentelijke overheid slagvaardiger, efficiënter en klantgerichter te maken.

Meten efficiency
De externe commissie van deskundigen heeft 437 subsidies en subsidieregelingen beoordeeld die direct door het gemeentebestuur beïnvloedbaar zijn. De subsidies hebben een totale waarde van 109 miljoen euro. Voor de beoordeling ontwikkelde zij een beoordelingskader waarmee de kwaliteit van de subsidie gemeten wordt. Centraal daarin staan effectiviteit, efficiency en formele eisen die aan de subsidie worden gesteld. De formele eisen zijn vastgelegd in de Verordening Algemene Subsidievoorwaarden 2001 (VAS). Effectiviteit is de mate waarin een gesubsidieerde activiteit een bijdrage levert aan het realiseren van de doelstelling van het betreffende subsidiebudget. Een subsidie is efficiënt als met minimale kosten het gewenste resultaat wordt bereikt. Verder wordt in het beoordelingskader ook rekening gehouden met de prioriteit die de politiek tot dusverre heeft gegeven aan een subsidie.

Resultaten
De uitkomst van de beoordeling van de commissie geeft een wisselend beeld. Zo blijkt dat 75 procent van de subsidies niet geheel voldoet aan de formele eisen van de VAS. Het gaat daarbij meestal niet om ernstige afwijkingen. Veel voorkomende afwijkingen zijn het te laat indienen van de jaarrekening, het ontbreken van een meerjarenbegroting of het niet op elkaar aansluiten van vorm en indeling van de jaarrekening.
Als geen rekening wordt gehouden met politieke prioriteiten voldoet 21 procent van de subsidies aan de hoogste kwaliteitseisen. 63 procent van de subsidies is van redelijke kwaliteit, maar komt wel in aanmerking voor verbetering van effectiviteit of efficiency. Bij 17 procent van de subsidies is de kwaliteit matig tot onvoldoende. Als de politieke prioriteit wel wordt betrokken dan blijkt 23 procent van de subsidies besteed aan politiek prioritaire doelen voor verbetering vatbaar.
Hoewel er goede redenen kunnen zijn waarom een instelling verschillende subsidies krijgt, is verbetering mogelijk in de sturing door de gemeente. In Rotterdam krijgen 41 instellingen meer dan één subsidie. Gezamenlijk ontvangen zij 152 subsidies van in totaal 44 miljoen euro.

Conclusies
Conclusies van de commissie over het totale subsidieproces zijn:
- Van de maatschappelijke effectiviteit van de subsidies heeft de gemeente geen duidelijk beeld. Subsidiebudgetten kennen brede doelomschrijvingen waar veel binnen past.

- De flexibiliteit van subsidieverstrekking als beleidsinstrument is voor verbetering vatbaar. Veel geld ligt min of meer vast in structurele subsidies.

- De sturing op subsidies is meestal uitbesteed aan gemeentelijke diensten, die daar zeer verschillend mee omgaan. Dit leidt tot grote verschillen in kwaliteitsbeheersing.

- De organisatie van het subsidieproces in sectoren heeft als risico dat diensten zich gaan vereenzelvigen met het veld en de instellingen. De diensten zijn dan onvoldoende kritisch. Gemeentelijke diensten zouden veel meer werk moeten maken van systematische informatieverzameling om de effectiviteit en efficiency aan te tonen. Dan kunnen ook derden beter beoordelen of een gesubsidieerde activiteit voldoet.

Aanbevelingen
Samenvattend adviseert de commissie het gemeentebestuur zijn vervolgacties als volgt op te bouwen:

- Herzie de Verordening Algemene Subsidievoorwaarden 2001 en pas deze onverkort toe.

- Scherp de doelstellingen van subsidiebudgetten aan.
- Bepaal subsidietoekenning voortaan met het door de commissie ontwikkelde beoordelingskader.

- Gebruik het beoordelingskader ook voor politieke verantwoording achteraf.

Verder adviseert de commissie bij besluitvorming over individuele subsidies de politieke prioriteit waar gewenst te verfijnen.

[sitestat.gif?name=Commissie Van Middelkoop: Rotterdams subsidiebeleid toe aan heroverweging&nr=2044650]