---

Nieuwsberichten
---

Internationale PSI-oefening afgerond

18-11-2004 12:04:00

De internationale oefening Chokepoint 04 is afgelopen nacht (18 november) afgerond. Tijdens deze oefening in het Caribische gebied stond het wereldwijd opsporen van illegale maritieme transporten van massavernietigingswapens centraal. Nederland deed mee aan de oefening door actieve uitwisseling van informatie en deelname met het marineschip Hr.Ms. Amsterdam.

Het doel van Chokepoint 04 is het beoefenen van de internationale samenwerking bij het detecteren en monitoren van het transport via zee van massavernietigingswapens. De belangrijkste doelstelling is het testen van de internationale opsporingscapaciteit en verdere verdieping van onderwerpen die aan Maritime Interdiction Operations ten grondslag liggen.

Chokepoint 04 vond plaats in het kader van het Amerikaanse Proliferation Security Initiative (PSI). Onder leiding van de Amerikaanse Coastguard werkten Nederland, Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Italië, Japan, Singapore, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk samen om een aantal gesimuleerde maritieme transporten te detecteren en volgen. Een 'real time' scenario in het Caribische gebied vormde de afronding van de oefening. Tijdens dit scenario onderschepten eenheden van de Amerikaanse Coastguard een verdacht koopvaardijschip onderschept en onderzocht. Hr.Ms. Amsterdam speelde, samen met andere internationale eenheden, een belangrijke bijrol in het detecteren en monitoren van het verdachte schip.

Nieuws Nieuwsberichten