Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

19 november 2004

Nederland klaar voor emissiehandel

Het emissiehandelssysteem kan in 2005 van start gaan. De overheid is klaar voor de invoering van het CO2-emissiehandelssysteem op 1 januari 2005 en werkt aan spoedige invoering van Nox-emissiehandel. Ook het bedrijfsleven is voldoende voorbereid op zowel CO2- als NOx-emissiehandel. Dit staat in het evaluatierapport van het grootschalige demonstratieproject emissiehandel dat van april tot oktober heeft plaatsgevonden. Met het demonstratieproject werd de handel in CO2 (kooldioxide) en NOx (stikstofoxiden) zo goed mogelijk gesimuleerd. Aan het project hebben 25 bedrijven deelgenomen.

Uit het evaluatierapport blijkt dat de Nederlandse wet- en regelgeving voor de CO2-emissiehandel tijdig is ingevoerd en op 1 januari 2005 in werking kan treden. Ook zal het merendeel van de deelnemende bedrijven voor 1 januari een vergunning hebben en is het emissiehandelsregister tijdig operationeel.

Uit het rapport blijkt verder dat het bedrijfsleven zich intensief heeft voorbereid op de emissiehandel. 80% van de bedrijven heeft voor 1 oktober een monitoringsprotocol ingediend. Het monitoringsprotocol beschrijft hoe een bedrijf de jaarlijkse emissies en het brandstofverbruik meet. Het monitoringsprotocol is de basis voor de aanvraag van een emissievergunning. Deze vergunning is verplicht om per januari 2005 mee te kunnen doen met de emissiehandel.

De Nederlandse Emissieautoriteit is de vergunningverlenende instantie, de beheerder van het (CO2-)register en zij controleert hoeveel stikstofoxiden en kooldioxide bedrijven uitstoten en of bedrijven over voldoende extra emissierechten beschikken. De Nederlandse Emissieautoriteit kan boetes opleggen aan die bedrijven die meer uitstoten dan de emissierechten die ze hebben.

Emissiehandel is een nieuw instrument om de uitstoot van broeikasgassen en stikstofoxiden op een economisch voordelige manier terug te dringen. Emissiehandel biedt flexibiliteit en keuzevrijheid aan bedrijven. Een bedrijf kan zelf de afweging maken op welke wijze de reductie wordt gehaald: hetzij door maatregelen in eigen bedrijf, hetzij door de reducties in de vorm van emissierechten van een ander bedrijf te kopen.

Vorige maand is de wettelijke regeling voor emissiehandel gepubliceerd in het Staatsblad. Op 28 september heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor CO2-emissiehandel aanvaard. Het wetsvoorstel voor NOx-emissiehandel is inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nederland is gehouden aan internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen en verzurende stoffen terug te dringen. Volgens het Kyoto-protocol is Nederland verplicht om de uitstoot van broeikasgassen, waaronder kooldioxide, in de periode 2008-2012 met 6% terug te dringen ten opzichte van 1990. Volgens Europese afspraken mag Nederland in 2010 niet meer dan 260.000 ton stikstofoxiden uitstoten; het aandeel van de grote industrie daarbinnen is dan 55.000 ton, terwijl de uitstoot nu nog 90.000 ton bedraagt.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18874 )