Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Meerjarenprogramma 2005+ regio West vastgesteld 19 november 2004

De Stuurgroep Regio West heeft het meerjarenprogramma 2005+ voor het gebied vastgesteld. Hierin staat dat de partners zich de komende jaren in de Regio gezamenlijk gaan bezighouden met o.a. het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), de opzet van woon-zorg combinaties en nieuwe woningen voor ouderen, starters en alleenstaanden.
Daarnaast gaat men verder met projecten zoals de verbetering van de houtsingelhoofdstructuur, vrijkomende agrarische bebouwing, loket leve(n)de dorpen en een gezamenlijk bestemmingsplan voor het buitengebied.

Sinds 2001 werken de gemeenten, het waterschap en de provincie structureel samen aan de ontwikkeling van de Regio West-Groningen, met als doel dat dit gebied geliefd wordt én blijft om in te wonen, werken en recreëren. Voordeel van de samenwerking is dat de bestuurlijke partners elkaar sneller weten te vinden, en dat zaken vlotter en beter tot stand komen. De bestuurders van de verschillende partners zijn verenigd in een stuurgroep, die de actiepunten gezamenlijk bepaalt. De stuurgroep heeft het meerjarenplan 2005+ opgesteld. Dit stuk gaat nu naar de besturen van alle partners voor akkoord.

NIEUWE ONDERWERPEN

Investeringsbudget Landelijk Gebied
Landelijk wordt gewerkt aan een Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), waarin verschillende subsidiestromen voor het landelijk gebied worden gebundeld. De Regio West wil optimaal gebruik van deze toekomstige regeling gaan maken, met name voor de landinrichting.

De opzet van woon-zorg combinaties
Ook in de Regio West wil men ouderen en mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking gelegenheid geven zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende geschikte woningen beschikbaar zijn, met goed op elkaar afgestemde dienstverlening en zorgaanbod in de buurt. De komende tijd gaat men daarom aan de slag met woon-zorg-combinaties.

Woningen voor ouderen, starters en alleenstaanden Daarnaast wil de Regio de bouw van voldoende aantrekkelijke woonmogelijkheden voor ouderen, starters en alleenstaanden versnellen.

VERVOLG BESTAANDE PROJECTEN

Verbetering van de houtsingelhoofdstructuur
Het project de verbetering van de houtsingelhoofdstructuur loopt al enige tijd. Met alle organisaties en personen die bijzonder belang hebben bij de houtsingels (zowel vanuit de natuur als de landbouw) wordt bekeken hoe de hoofdstructuur verbeterd kan worden. Dit mondt uit in een kaart met begeleidende spelregels.

Vrijkomende agrarische bebouwing
De Regio wil stimuleren dat vrijkomende agrarische bebouwing een passende en creatieve herbestemming krijgt, liefst als locatie voor een kleinschalig bedrijf. Richtlijnen hiervoor zijn in de maak.

Loket leve(n)de dorpen
Sinds 1 januari 2003 kan iedereen die een idee heeft zijn dorp leefbaarder te maken terecht bij het loket leve(n)de dorpen in de Regio West. Dit loket adviseert, levert ondersteuning en soms ook financiering. In de afgelopen twee jaar zijn ongeveer 25 projecten binnengekomen bij het loket. Omdat de resultaten goed zijn is besloten door te gaan met het loket.

Gezamenlijk bestemmingsplan voor het buitengebied De vier gemeenten zijn gestart met het opstellen van een gezamenlijke kadernotitie voor het buitengebied. Op basis van dat raamwerk kunnen de gemeenten nieuwe bestemmingsplannen opstellen voor het buitengebied. Zo worden geen onnatuurlijke grenzen binnen het landschap gecreëerd en worden geen dingen (vier)dubbel gedaan. Wel is er alle ruimte voor lokale accenten.