Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Noordzeekanaalgebied niet toe aan mega-zeesluis

Zaandam, 17 november 2004 ­ Zolang de luchtkwaliteit en de verkeersdruk in het Noordzeekanaalgebied belastend zijn voor de mensen die er wonen en werken, is het onverantwoord om een mega-zeesluis bij IJmuiden te gaan bouwen. Zo'n grote sluis zou de kwaliteit van de leefomgeving negatief beïnvloeden. Deze waarschuwing heeft de Milieufederatie Noord-Holland gericht tot de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs. Aanleiding vormt het bezoek dat Noordhollandse bestuurders op 18 november aan minister Peijs gaan brengen om bij haar te lobby'en voor een nieuwe zeesluis.

De Milieufederatie herinnert de minister eraan dat in het Noordzeekanaalgebied en vooral in de IJmond de luchtkwaliteit reeds beneden de maat is. De concentratie fijn stof dreigt de normen voor gezonde lucht te overschrijden. Dat wordt deels veroorzaakt door scheepsbewegingen en goederenoverslag. De luchtnormen zullen vanuit Brussel alleen nog maar strenger worden gemaakt. En daarmee heeft Nederland een groot probleem. Als bij IJmuiden een nieuwe, grotere, zeesluis wordt gebouwd, zullen de schepen toenemen in aantal en omvang. Er zullen meer schepen het kanaal opkomen en er zullen meer goederen overgeslagen worden. Hierdoor zal de fijnstofbelasting toenemen en waarschijnlijk de normen overschrijden. De Milieufederatie Noord-Holland waarschuwt ook voor een ongebreidelde doorvoer van containers ten gevolge van een grotere sluis. Het gebied rond Amsterdam kent toch al een extreme verkeersdrukte, veroorzaakt door Schiphol en de Zuidas. De bereikbaarheid in de wijde omgeving zal gefrustreerd worden door het extra vrachtverkeer dat het vergrote containeraanbod moet afwikkelen ten gevolge van een mega-sluis.

Tenslotte wijst de Milieufederatie erop dat de havens van Amsterdam, Rotterdam en Vlissingen de markt van verladers en vervoerders opgaan met een sterk overlappend dienstenpakket: alle drie bieden container-overslag aan, met als gevolg sterke onderlinge concurrentie. Dit leidt tot verspilling van ruimte, milieu, energie en kapitaal. De milieufederatie zou liever zien dat de drie havens de handen ineen slaan en de wereldmarkt benaderen met een geïntegreerd product van 'haven Holland'.
____________________________________
Voor meer informatie (