Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Besluitenlijst Provinciale Staten 10 november 2004 14 november 2004

10 november jl. hebben Provinciale Staten Patrick Brouns (CDA) toegelaten tot Provinciale Staten. Brouns volgt hiermee Nico Werkman (CDA) op die is gestopt met zijn Statenlidmaatschap. Brouns is benoemd tot lid van de Statencommissie Bestuur en Financiën en de Rekeningcommissie. Verder hebben Provinciale Staten uitgebreid gesproken over de bezuinigingen in het stad- en streekvervoer.


1. Provinciaal Omgevingsplan wordt met twee jaar verlengd Provinciale Staten hebben besloten om de werkingsduur van het Provinciaal Omgevingsplan (POP) met twee jaar te verlengen. Het POP eindigt formeel-juridisch in december dit jaar. Op dit moment geven maatschappelijke ontwikkelingen geen aanleiding om het POP fundamenteel te herzien; de beleidskaders van het POP voldoen aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Dit blijkt onder andere uit de vier regioprogramma's. Het ingezette proces van gebiedsgerichte samenwerking kan ook de komende jaren op draagvlak van gemeenten en waterschappen rekenen. Ook gezien de uitvoering van het ingezette beleid, het oplossen van problemen en het grijpen van kansen - waar de provincie zich in het POP op richt - is er geen aanleiding voor fundamentele herziening. Verder speelt de herziening van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, waarvan de inzet is dat na de invoering daarvan geen streekplan is vereist in de huidige vorm.


2. Noordelijke Rekenkamer is een feit
Provinciale Staten hebben ingestemd met de Gemeenschappelijke Regeling van de Noordelijke Rekenkamer en hebben benoemd als bestuursleden van de Noordelijke Rekenkamer: de heer G.B. Nijhuis (voorzitter), de heer H.A. Doek en de heer H.G. Warmelink.

Wettelijke plicht
Op grond van de Provinciewet moeten de provincies per 1 januari 2005 een rekenkamer instellen. In het voorjaar van 2004 hebben de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe besloten gezamenlijk een Noordelijke rekenkamer op te gaan richten. Hiervoor is een stuurgroep in het leven geroepen, een delegatie vanuit de Staten van Groningen, Fryslân en Drenthe.

Assen wordt vestigingsplaats
De Stuurgroep Noordelijke Rekenkamer heeft met een meerderheid gekozen voor Assen als vestigingsplaats van de Noordelijke Rekenkamer. De Groningse delegatie heeft unaniem voor Assen gekozen.

Start per 1 januari 2005
De Noordelijke Rekenkamer start op 1 januari 2005. De Gemeenschappelijke Regeling is voor onbepaalde tijd aangegaan.

Evaluatie
Twee jaar na inwerkingtreding evalueren de deelnemende provincies in overleg met het bestuur van de Noordelijke Rekenkamer de werking van de gemeenschappelijke regeling.


3. Wijziging Heffingsverordening opcenten motorrijtuigenbelasting per 1 april 2005
Provinciale Staten hebben besloten het aantal provinciale opcenten per
1 april 2005 te verhogen met 7,7 tot 75,7. Per voertuig betekent de verhoging gemiddeld een lastenstijging van circa EUR 14,-- voor een volledig belastingjaar. Per 1 april 2005 wordt het aantal te heffen opcenten motorrijtuigenbelasting opnieuw geïndexeerd op basis van de trendmatige groei van het netto nationaal inkomen tegen marktprijzen met een correctie vanwege de groei van het aantal voertuigen (1,7 opcent). Daarnaast wordt het aantal opcenten per 1 april 2005 met 6 extra verhoogd om daarmee de - in de Voorjaarsnota van 2004 - aangekondigde beleidsvoornemens te kunnen financieren.


4. Legestarieven 2005 vastgesteld
Provinciale Staten hebben de legestarieven voor 2005 vastgesteld. Leges worden geheven voor door de provincie geleverde diensten, zoals afgeven van vergunningen. De trendmatige verhoging van 0,5% voor 2005 is gebaseerd op het Centraal Economisch Plan van het Centraal Planbureau.


5. Aanpassingen provinciale verordeningen en reglementen Provinciale Staten hebben besloten om een aantal provinciale verordeningen en reglementen aan te passen aan de Algemene wet bestuursrecht die is gewijzigd. Deze wijziging zal binnenkort in werking treden. De wijziging betreft de vervanging van de twee openbare voorbereidingsprocedures voor besluiten door een nieuwe uniforme voorbereidingsprocedure. Ook is de Provinciewet gewijzigd in de zin, dat de bepaling over de inspraakverordening is aangepast. Provinciale Staten hebben ook besloten om de geldende inspraakverordening aan deze wijziging van de Provinciewet aan te passen. Verder zijn in de betreffende verordeningen en reglementen een paar technische verbeteringen aangebracht.


6. Franz Lenselink vertegenwoordiger van de Algemene Vergadering IPO
Provinciale Staten hebben Statenlid Franz Lenselink (PvdA) benoemd als vertegenwoordiger van de Algemene Vergadering van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Hij volgt hiermee Statenlid Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) op.