Provincie Noord-Holland

Minder huizen, ruimte voor ideeën raden
Aanbiedingsbrief bij Intentieovereenkomst Wieringerrandmeer

Het dagelijks bestuur van provincie Noord-Holland, de gemeente Wieringen en Wieringermeer en het bedrijvenconsortium Lago Wirense zijn bereid te onderzoeken of het mogelijk is het project Wieringerrandmeer in omvang en kosten terug te brengen. Bijvoorbeeld door besparingen te vinden op de aanleg van het kanaal. Hiermee kan het aantal woningen dat bijdraagt aan het omgevingsfonds Noordkop (6.000 woningen) worden verminderd, met behoud van een sluitende exploitatie.

In de periode na het sluiten van de Intentieovereenkomst (IOK), worden mogelijkheden voor kostenbesparingen uitgewerkt. Voorwaarde is dat deze aanpassingen geen afbreuk doen aan de hoofdlijnen van de visie van Lago Wirense. De uitkomsten van de hiervoor genoemde aanpassingen worden uitvoerig met desbetreffende raadscommissies besproken, alvorens ze worden verwerkt in een uiteindelijke Samenwerkingsovereenkomst. Bij het uitwerken van de visie worden de inhoudelijke ideeën van de volksvertegenwoordigers nadrukkelijk betrokken.

De toezeggingen zijn verwoord in een aanbiedingsbrief die wordt bijgevoegd bij de Intentieovereenkomst en zijn gedaan naar aanleiding van vragen van de statencommissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting en geluiden vanuit de gemeenteraden van Wieringen en Wieringermeer. Op 22 november besluiten Provinciale Staten definitief. De gemeenteraden buigen zich op 16 december over de overeenkomst.

Met de Intentieovereenkomst spreken de overheden en het bedrijvenconsortium de intentie uit om met elkaar te gaan samenwerken. Hierin staan afspraken over te nemen risicos, financiële haalbaarheid, aanbestedingsregels en grondverwerving. De definitieve samenwerking kan pas plaatsvinden na ondertekening van een
Samenwerkingsovereenkomst.

Voor informatie over het project Wieringerrandmeer: Gerlinde van Raalte, Projectbureau Wieringerrandmeer, tel. 06 5138 8979
Piet van Hemmen, consortium Lago Wirense, tel. 079 3680 680 Marcel van Kanten 19 november 2004