SGP


Uitreiking Prins Clausprijs aan Palestijnse dichter

Datum publicatie: 19-11-2004
Auteur: C.G. van der Staaij

De SGP vindt het twijfelachtig dat de prins Clausprijs wordt toegekend aan de omstreden Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Ongelukkig is ook dat de prijs wordt uitgereikt door prins Friso, en dat in aanwezigheid van koningin Beatrix en alle andere leden van haar gezin. SGP-kamerlid Van der Staaij heeft daarom schriftelijke vragen over deze prijsuitreiking gesteld aan minister van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking.

De prins Clausprijs is in 1996 ingesteld ter gelegenheid van de 70^e verjaardag van prins Claus. Doelstelling van het Prins Clausfonds is inzicht te bieden in verschillende culturen en de mogelijkheden die er zijn om via de cultuur een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van landen en volken. Om die laatste reden is er een nauwe band tussen het prins Clausfonds en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De dichter aan wie de prijs dit jaar wordt uitgereikt is de Palestijn Mahmoud Darwish. Deze heeft zich in het verleden laten kennen als een man van de harde lijn in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In 1993 trad hij uit de PLO uit protest tegen de vredesakkoorden van Oslo. Darwish vond dat de Palestijnen te gematigd waren. In 1988 veroorzaakte hij veel commotie door in een gedicht ervoor te pleiten dat alle Joden uit Israel zouden moeten verdwijnen.

Nadere inormatie: Mr. C.G. (Kees) van der Staaij, 06 1830 5908