Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
19 november 2004

NAJAARSNOTA: EMU-SALDO ONGEWIJZIGD

Het EMU-saldo voor 2004 blijft onveranderd ten opzichte van de verwachtingen uit september jl. en komt uit op -3,0%. De uitgaven zijn ruim onder het uitgavenkader gebleven. Dat blijkt uit de Najaarsnota waarmee de ministerraad op voorstel van minister Zalm van Financiën heeft ingestemd.

In de Najaarsnota worden wijzigingen in de uitvoering van de lopende begroting (begroting 2004) beschreven. Uit de nota blijkt dat er per saldo geen verandering optreedt in het begrotingsbeeld. In de uitgaven is sprake van een beperkte tegenvaller (170 miljoen euro) als gevolg van hogere kosten van geneesmiddelen en medisch specialisten. De uitkomst voor het EMU-saldo blijft zoals voorzien, een tekort van 3% BBP.

Het totale uitgavenkader, het bij de start van het kabinet afgesproken maximale uitgavenniveau, kent een forse onderschrijding, met name dankzij aanvullende maatregelen om het EMU-saldo terug te dringen. Die onderschrijding treedt vooral op bij de rijksbegroting in enge zin en bij de sociale zekerheid.

Bij de inkomsten is per saldo sprake van een gelijke uitkomst. Bij de belastinginkomsten is sprake van een meevaller van 0,5 miljard euro, terwijl de premie-inkomsten 0,5 miljard euro lager waren dan geraamd. De belastingmeevallers doen zich voor bij de omzetbelasting, de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting. De premietegenvallers doen zich voor bij de volksverzekeringsfondsen en de werknemersverzekeringen.

RVD, 19.11.2004