Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
19 november 2004

TASKFORCE GAAT LEVEN LANG LEREN STIMULEREN

De ministerraad heeft besloten een Taskforce leven lang leren in te stellen. Doel is mensen te stimuleren te blijven leren en te blijven investeren in zichzelf. De Taskforce gaat de activiteiten op het gebied van leven lang leren stimuleren en coördineren. Omdat het bestaande scholingsaanbod ondoorzichtig is zal er daarnaast een `open on-line marktplaats voor scholing' komen. Vanaf medio 2006 kunnen mensen op deze virtuele marktplaats het scholingsaanbod bekijken en een passende keuze maken. Het kabinet trekt in de komende 2 jaar 8,5 miljoen euro uit voor acties om het leven lang leren te stimuleren. Dat staat in het Actieplan Leven Lang Leren waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Rutte van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ingestemd.

Nederland heeft meer hoger opgeleiden nodig om zijn economische ambities waar te maken. De ministerraad is van mening dat de inspanningen van de afgelopen jaren nog niet het gewenste effect hebben gehad. In de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar zijn Nederlanders minder goed opgeleid dan burgers in dezelfde leeftijdscategorie in buurlanden. Ongeveer 25% van de Nederlandse werkenden heeft onvoldoende vooropleiding. Het kabinet wil dat dit cijfer in 2010 gedaald is tot 15%. Kern is dat mensen in hun verdere leven blijven leren. Die keuze moeten individuen zelf maken, het is de taak van de overheid dit te stimuleren.

In februari 2005 wordt de Taskforce leven lang leren opgericht. De Taskforce gaat alle acties op dit onderwerp coördineren en een aanjaagfunctie vervullen. Om maatschappelijk een vuist te kunnen maken zal gezocht worden naar gezichtsbepalende leden voor de Taskforce. De Taskforce wordt voorlopig voor 2 jaar in het leven geroepen.

Er is veel aanbod van cursussen en opleidingen. Er zal op het internet een virtuele marktplaats voor scholing worden opgezet. Daar moet al het scholingsaanbod samenkomen, zodat mensen een goede keuze kunnen maken. Doelstelling is dat de website in 2007 50.000 bezoekers trekt.

Veel mensen doen belangrijke vaardigheden en kennis op buiten het reguliere onderwijs, bijvoorbeeld in het werk. De positie van mensen op de arbeidsmarkt wordt sterker als dit soort kennis en kunde zichtbaar wordt gemaakt. Dit zou kunnen in de vorm van een wettelijk diploma of een certificaat dat door de branche wordt erkend. Dergelijke erkenning kan mensen stimuleren verder te leren. Op dit moment zijn er ongeveer 6.000 mensen met een dergelijk certificaat. Het kabinet streeft er naar dat dit aantal stijgt tot 25.000 in 2010.

RVD, 19.11.2004