Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


ZuiderAmstel wil meer aandacht voor armoedebeleid

Te veel mensen met een minimuminkomen uit stadsdeel ZuiderAmstel maken onvoldoende gebruik van de voorzieningen en kortingsregelingen waarvoor ze in aanmerking komen. Uit cijfers van het Amsterdamse onderzoeksbureau O&S (oktober 2003) blijkt dat bewoners vooral goed gebruikmaken van de Stadspas, maar dat het gebruik van andere regelingen veel lager ligt. Stadsdeelwethouder Duco Adema gaat daarom afspraken maken met maatschappelijke organisaties uit het stadsdeel om de bekendheid van deze zogeheten inkomensondersteunende voorzieningen te vergroten. Dit schrijft hij in zijn notitie `Stand van zaken Armoedebeleid' waarmee het dagelijks bestuur kortgeleden heeft ingestemd. Met name voor het nieuwe loket voor zorg en welzijn `VraagWijzer Rivierenbuurt' ziet Adema een belangrijke rol weggelegd. Ook Buitenveldert krijgt volgend jaar zo'n loket. Uit de notitie blijkt ook dat in stadsdeel ZuiderAmstel steeds meer mensen een beroep moeten doen op de schuldhulpverlening, vooral door de economische recessie.

Ruim 10 procent op minimum
Hoewel stadsdeel ZuiderAmstel bekend staat als het `rijkste stadsdeel', behoort ruim 10 procent van de huishoudens tot de minima. Opmerkelijk is ook dat veel van hen relatief lang op dit minimum blijven. Waarschijnlijk betreft het hier veel ouderen, die oververtegenwoordigd zijn in ZuiderAmstel en vaak geen inkomensverbetering meer kunnen behalen.

Dertien stedelijke regelingen
Armoedebeleid is grotendeels Amsterdams beleid. Voor Amsterdammers met een minimuminkomen bestaan in totaal dertien regelingen. Bekende voorbeelden zijn de Stadspas, de Bijzondere Bijstand en het Woonlastenfonds. Ook inwoners uit stadsdeel ZuiderAmstel komen hiervoor in aanmerking. Uit de O&S-cijfers blijkt dat van de groep die gebruik kan maken van de Stadspas, 78 procent dat ook daadwerkelijk doet. Andere stedelijke regelingen zijn minder in trek. Dit varieert van 58 procent gebruik van het woonlastenfonds tot 11 procent gebruik van de bijzondere bijstand.