NOC*NSF


Kick-off Sport in de Wijk

ARNHEM - Marcel Sturkenboom, directeur Sport NOC*NSF, heeft vanochtend de officiële kick-off verricht voor het project Sport in de Wijk. Deze kick-off vond plaats op het Nationaal Sport Centrum Papendal in Arnhem waar onder leiding van de judoka's Elco en Dennis van der Geest en Claudia Zwiers een judoclinic werd georganiseerd.

Het project Sport in de Wijk is een initiatief van NOC*NSF waarin nauw wordt samengewerkt met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, Nederlands Handbal Verbond, Judobond Nederland, Nederlandse Basketbal Bond en het project Krachten Bundelen (een samenwerkingsproject tussen de zes erkende Nederlandse vecht- en krachtsportbonden).

Het aantal jongeren dat momenteel lid is van een sportvereniging loopt de laatste jaren terug. Vooral onder de groep allochtonen en jongeren van 15 jaar en ouder is deze afname het grootst. Vanuit het perspectief gezondheid en sociale cohesie is dat een slechte zaak. Vooral ook omdat deze groep een belangrijk aandeel geeft in de overlast in grote steden. Steden kampen met achteruitgang van de stedelijke sociale infrastructuur. Individualisering, gevoel van onveiligheid, gebrek aan integratie en onvoldoende maatschappelijke participatie zijn steeds vaker kenmerken van bepaalde wijken in de grote steden.

Het doel van Sport in de Wijk is door middel van sport een structurele bijdrage te leveren aan de vermindering van bovenstaande maatschappelijke problemen met jongeren in de grote steden. Centraal staat de positie van de sportvereniging in de wijk te verbeteren en hiermee het aantal sportende jongeren in de wijk te laten toenemen en vaker te laten sporten in de sportvereniging.

Enkele voorbeelden en steden waar initiatieven gestart zijn of binnenkort van start gaan:

KNVB gaat de komende drie jaar in samenwerking met de Johan Cruijff Foundation 100 kunstgrastrapveldjes realiseren waar voetbalverenigingen een aanbod verzorgen en zo een brugfunctie naar de vereniging realiseren.

Krachten Bundelen versterkt en haakt aan vanuit bestaande lokale initiatieven in onder andere Arnhem, Den Haag, Ede en Almere.

Het Nederlands Handbal Verbond werkt initiatieven uit in Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Breda.

De Nederlandse Basketball Bond heeft onder ander een project vanuit basketbal bolwerk Two-B in Nijmegen die momenteel in 7 wijken loopt.

Judo Bond Nederland is in opstartfase in Geuzeveld Slotermeer Amsterdam, Haarlem en Den Haag.

Het project Sport in de Wijk sluit naadloos aan bij de invulling van gemeenten van de BOS-impuls dat beoogt achterstanden bij jongeren weg te werken op het vlak van onderwijs, welzijn, opvoeding, gezondheid, sport en bewegen.

(19 november 2004)