NOC*NSF


Reactie NOC*NSF op sportnota voor 2005

ARNHEM - NOC*NSF is blij met de opname van de zogenaamde BOS-regeling in het sportbudget 2005. Wel hoopt de nationale sportkoepel dat sportverenigingen straks ook echt kunnen profiteren van de regeling die de verbanden tussen Buurt- Onderwijs en Sport moet versterken. Dit heeft NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra geschreven in een brief aan de Tweede Kamer in een reactie op de sportnota voor 2005.

In de brief vraagt NOC*NSF ook aandacht voor de stijging van de zogenaamde 'ecotaks voor het middenverbruik'. Door deze verhoging zullen sportinstellingen flink veel meer belasting moeten betalen, terwijl zij nu al in financieel zwaar weer zijn geraakt. Alleen al de hockey-, voetbal-, tennis- en korfbalverenigingen zullen samen tenminste twee miljoen euro extra moeten opbrengen, wat neerkomt op gemiddeld 1000 euro per vereniging. De situatie is extra schrijnend, omdat de sport in tegenstelling tot de ondernemers geen compensatie krijgt en het oude compensatiebudget al jaren geleden is bevroren. SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant heeft inmiddels ook een motie hierover ingediend en NOC*NSF ondersteunt deze van harte.

In de brief wordt verder waardering uitgesproken voor staatssecretaris Ross die er uiteindelijk voor zorgde dat er niet verder op de sport is bezuinigd. NOC*NSF is daarnaast blij dat de georganiseerde sport actief wordt betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe landelijke sportnota en bij te maken keuzes hierin.

Tempo bezuinigingen te hoog

NOC*NSF blijft zich wel zorgen maken over het onverkort doorzetten van de vorig jaar al aangekondigde bezuinigingsoperatie op sport door het ministerie van VWS. Deze bezuinigingen (een structurele financiële terugval van 25%) hebben een enorme impact in de sport, met name in personeel bij bonden en vooral het technisch kader. Op dit moment is sprake van 40 fte reductie bij 30 grootste bonden en in 2005 zal dit alleen maar toenemen. Het grootste probleem is dat het tempo waarin de bezuinigingen worden doorgevoerd veel te hoog is.

NOC*NSF pleit in de brief naar de Kamer daarom opnieuw voor overgangsmaatregelen die de georganiseerde sport in staat stellen om beter op eigen benen te kunnen gaan staan. Belangrijk daarbij is vooral vergroting van de eigen middelen door Lotto-afdrachten volledig naar de sport te laten vloeien. Ook vraagt de sportkoepel om ondersteuning van nieuwe initiatieven op het gebied samenwerking tussen Sport en Bedrijfsleven.

(19 november 2004)