Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Euopees manifest over erfgoed en diversiteit

Europees manifest over bescherming aardkundig erfgoed en geologische diversiteit

Tien internationale organisaties hebben, op initiatief van de Europese Federatie van Geologen, een manifest opgesteld waarin ze de EU oproepen het aardkundig erfgoed en de geologische diversiteit in Europa veilig te stellen. Zij bieden het manifest aan op de Europese conferentie Vital Soil die het Nederlands EU-voorzitterschap en de Europese Commissie (directoraat-generaal milieu) op 18 en 19 november organiseren in het Kurhaus in Scheveningen.

Door de VN-milieuconferentie in Rio de Janeiro in 1992 is de biodiversiteit hoog op de politieke agenda gekomen en zijn er maatregelen genomen om deze te beschermen. Dit beleid beperkt zich echter tot de diversiteit in de levende natuur, in de planten- en dierenwereld. De tien organisaties vragen nu aandacht voor de bescherming van de geodiversiteit en de ontstaansgeschiedenis van de aarde: de landschapsvormen, de gesteenten, de sedimenten, de bodems, de mineralen en fossielen.

Europa kent op het gebied van aardkundig erfgoed tal van aansprekende voorbeelden, variërend van de Etna in Italië en de Giant.s Causeway in Noord-Ierland tot de karstplateaus en grottenstelsels in Slovenië en de Waddenzee in Nederland. Zelfs deze spectaculaire gebieden hebben vaak geen wettelijke bescherming. Daarnaast zijn er vele minder bekende aardkundige landschappen, landvormen, geologische vensters, bodemprofielen en geologische processen die de moeite van het behouden waard zijn. Zij zouden een beschermde status moeten krijgen.

Bovendien heeft dit aardkundig erfgoed, ook in combinatie met cultuurhistorisch en ecologisch erfgoed, veel potenties voor de ontwikkeling van recreatie, toerisme en educatie. Daardoor krijgt het ook economische waarde. Zo is de Unesco gestart met een Geopark Programma. In Europa zijn inmiddels zeventien Geoparks ingesteld (in China al ruim 50 met een snel toenemend bezoekersaantal). Voorbeelden daarvan zijn het versteende bos op het Griekse eiland Lesbos en de Vulkaaneifel in Duitsland. Nederland heeft nog geen Geoparks.

In het manifest roepen de tien organisaties de EU ook op de geodiversiteit van Europa veilig te stellen door hiermee rekening te houden bij de ontwikkeling van stedelijke en landelijke gebieden. De geodiversiteit is de basis van de karakteristieke Europese landschappen en de duurzame drager van natuurlijke en halfnatuurlijke ecosytemen. Ontwikkeling, behoud en herstel moeten ertoe leiden dat ook toekomstige generaties kennis kunnen nemen van het ontstaan van onze aarde, van aardkundige landschappen, landvormen, patronen en processen.

Het Europees Manifest over Aardkundig Erfgoed en Geodiversiteit is opgesteld door de European Federarion of Geologists en European Geoparks Network in samenwerking met de International Association of Geomorphologists, the European Confederation of Soil Science Societies, de European Union of Coastal Conservation, the GEOSEE Task Force, de International Union of Geological Sciences en de International Geographical Union, het Europese samenwerkingsorgaan voor natuurbeheerorganisaties Eurosite en het Wadden Sea Team.

Meer informatie:
prof. dr. P.D. Jungerius / drs. J.A. M. van den Ancker EFG / IGU - Geoheritage Nederland , Oude Bennekomseweg 31, 6717 LM EDE
tel. 0318 -626164, email: juan.GenL@inter.NL.net

19 nov 04 16:05