Gemeente Delft

Delftsblauwe muur vereeuwigd in Parkeergarage Zuidpoort

Vanaf vrijdag 19 november is er in de nieuwe parkeergarage voor het Zuidpoortgebied Parking Delft een blijvende herinnering te zien aan het Delftsblauwe graffitiproject dat afgelopen twee jaar de bouwborden van het Zuidpoort gebied sierde.

In de nieuwe parkeergarage hangen reproducties van de Delftsblauwe muur die kunstenaar Hugo Kaagman in 2002 samen met 50 jongeren uit de stad heeft gemaakt op de bouwborden rondom het Zuidpoort-gebied. De 220 meter lange Delftsblauwe graffitimuur trok destijds landelijk de aandacht omdat er al die tijd geen andere kleur dan blauw op te zien is geweest.

De bouw van Zuidpoort loopt op zijn einde en de muur rondom het bouwterrein is afgebroken. Om toch een blijvende herinnering aan de Delftsblauwe muur te hebben is een aantal afbeeldingen in de vorm van een Delftsblauwe tegel in de parkeergarage te zien. Zo is de afbeelding van Hugo Kaagman, met daarop de beroemde moord op Willem van Oranje, te zien. Daarnaast is gekozen voor twee echte graffiti 'pieces' van anderhalf bij anderhalve meter. Een gereduceerde reproductie van de muur is overigens ook te bezichtigen vanaf vandaag, op de eerste etage naar beneden (-1). De ingang van de parking ligt aan het Vesteplein, aan de zijgang van Theater de Veste.

Zowel het graffiti project in 2002 als de reproductie zijn tot stand gekomen met een financiële bijdrage van Parking Delft, projectontwikkelaar MAB en de gemeente Delft.

Noot voor de redactie (