Ministerie van Justitie

Persbericht

Start wervingscampagne staf nationaal coördinator terrorismebestrijding
22 november 2004

Morgen begint de wervingscampagne voor de staf van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De coördinator is april dit jaar aangesteld om, ten behoeve van de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de samenwerking op het terrein van de terreurbestrijding tussen de betrokken departementen en diensten te coördineren en te bewaken.

De opdracht van de NCTb kan als volgt worden omschreven: Het zoveel mogelijk voorkomen van terroristische aanslagen in Nederland, alsmede het op voorhand beperken van schade als gevolg van een mogelijke terroristische aanslag. Om dat te bereiken zal de NCTb functioneren als de centrale instantie die op het terrein van terrorismebestrijding de noodzakelijke samenwerking, regie en beleid realiseert.

Een belangrijk deel van de werkzaamheden van de NCTb is ondergebracht bij drie nieuwe directies. De directie Beleid & Strategie houdt zich bezig met beleid op het gebied van terrorismebestrijding en ontwikkelt één overkoepelend, nationaal en internationaal afgestemd, kader voor terrorismebestrijding. De directie Kennis & Analyse vormt het kennis- en analysecentrum voor de regie, coördinatie, beleids- en besluit vorming op het gebied van het terrorismedossier. En de directie Regie opereert als regisseur in de keten van nationale en internationale instanties ten behoeve van een adequate voorbereiding en uitvoering bij de bescherming en het optreden tegen terrorisme. Daarnaast zijn de beveiliging van de burgerluchtvaart, de Eenheid Bewaken en Beveiligen, de Inspectie Burgerluchtvaart en twee stafafdelingen bij de organisatie ondergebracht. De organisatie moet begin volgend jaar operationeel zijn.