Politie Groningen

Persberichten vrijdagmiddag 19 november 2004

Groningen 19-11-2004 -

Veendam: politie zoekt getuigen ongeval
De politie in Veendam is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval dat woensdagmiddag 17 november plaatsvond op de kruising (rotonde) van de Jakob Bruggemalaan en de F.J. de Zeestraat in Veendam. Bij dat ongeval raakte een 76-jarige man uit Veendam gewond. Het slachtoffer kwam op zijn fiets in botsing met een bestelbus en viel daarbij. Hij moest met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie wil graag in contact komen met mensen die het ongeval hebben zien gebeuren. Mensen die iets kunnen zeggen over de toedracht van het ongeval en nog niet door de politie zijn gehoord worden verzocht contact op te nemen met de politie in Veendam, telefoonnummer: 0900 8844.

Nieuweschans: Nederlands-Duitse grenscontroles
Regiopolitie Groningen heeft donderdagmiddag en avond deelgenomen aan een grote controle in het Nederlands-Duitse grensgebied. De controle vond plaats in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de Douane en verschillende Duitse politie- en opsporingsdiensten. De controle vond gelijktijdig plaats in de Duits-Nederlandse grensgebieden in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In Groningen werd de controle gehouden op de parkeerplaats van het voormalige Texaco tankstation aan de A7 nabij Nieuweschans. Daarbij het Nederland inkomende verkeer gecontroleerd. Tijdens de actie werden 117 voertuigen en 144 personen gecontroleerd. De politie maakte 22 processen-verbaal op. Er werd onder andere bekeurd voor foute belading, verlichtingseisen, snelheidsovertredingen, overtreding van rij- en rusttijden ingevolge het rijtijdenbesluit, technische gebreken en voor het niet kunnen tonen van een juist rijbewijs. Eén automobilist kreeg een proces-verbaal voor het rijden met zogenaamde rode dieselolie. Een andere automobilist bleek geen BPM te hebben betaald op zijn auto. Hij kreeg een navordering van 24.000 euro opgelegd. Daarnaast werd een bedrag van 681 euro aan nog openstaande boetes geïnd. Bij de controle werden een kleine 30 personeelsleden van Regiopolitie Groningen, marechaussee en douane ingezet.

Zuidhorn: fout Opsporing Noord rechtgezet
Met een rectificatie middels een persbericht heeft de politie het abusievelijk tonen van beelden van daders van een winkeldiefstal in Zuidhorn rechtgezet. De politie heeft de betrokken man op de videobeelden, de heer Seyid Aslan uit Groningen, excuses aangeboden en hem laten weten dat hij niet als verdachte van diefstal wordt aangemerkt, alsmede dat het tonen van de verkeerde beelden te wijten is aan een interne communicatiefout. Aslan heeft de politie laten weten hiermee tevreden te zijn en de zaak als afgedaan te beschouwen.

Kolham: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Rijksweg West in Kolham is vrijdagmorgen een 36-jarige vrouw uit Hoogezand ernstig gewond geraakt. De vrouw reed in haar auto in de richting van Groningen en kwam in botsing met een haar tegemoetkomende auto, bestuurd door een 36-jarige man uit Groningen. Deze bestuurder kwam met zijn auto tijdens een zware hagelbui, vermoedelijk door te hoge snelheid, in een slip terecht en belandde dwars op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Daar werd zijn auto in de flank aangereden door de auto van het slachtoffer. Die liep hoofd- en inwendig letsel op en is opgenomen in een ziekenhuis. Beide autos zijn door een berger afgevoerd.

Heiligerlee: snelheidscontrole
Provinciale Weg N964
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 778 voertuigen, aantal overtredingen: 80, hoogst gemeten snelheid: 120 km.

Groningen: bromfietser aangehouden
In de Poelestraat in Groningen heeft de politie vrijdagmiddag een 16-jarige bromfietser uit Groningen aangehouden. De jongeman werd aan de Griffestraat in Groningen bij een verkeerscontrole staande gehouden door een motoragent. Hij bleek geen papieren (verzekeringsbewijs en certificaat) te kunnen tonen. De motoragent beval de de bromfietser mee te rijden naar het Hoofdbureau van politie voor nader onderzoek en een test op de rollenbank. Vlakbij het bureau echter ging de bromfietser er vandoor. Via de Steentilstraat, het Hoornstraatje, Kattendiep en het Schuitendiep (verboden richting) vluchtte de knaap naar de Poelestraat. Daar kon hij door de motorrijder worden klem gereden. De verdachte is meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is voor meerdere feiten proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft de bromfiets in beslag genomen voor nader onderzoek.