Ingezonden persbericht


Het college van Burgemeester en wethouders heeft besloten om er zorg voor te dragen dat er in alle wijken in Delft minimaal één gesubsidieerde peuterspeelzaal is. Dit betekent dat ook de Binnenstad en de Tanthof een gesubsidieerde peuterspeelzaal krijgen. Door een aangekondigde wijziging van het Rijksbeleid voor onderwijsachterstandenmiddelen is de verruiming van het aantal gesubsidieerde peuterspeelzalen mogelijk. Het aantal voorschool-peuterspeelzalen is in het nieuwe beleid uitgebreid van 7 naar 12 zalen per 2006.

In het peuterspeelzalenbeleid, dat vanaf januari 2005 wordt ingevoerd, wordt prioriteit gegeven aan kinderen in (dreigende) achterstandssituaties. Bij de voorschoolpeuterspeelzalen is het nadrukkelijk de bedoeling dat ook niet-doelgroepkinderen gebruik maken van de voorzieningen. Door het spelen met leeftijdsgenootjes en met extra taalactiviteiten worden de doelgroepkinderen binnen de voorschoolpeuterspeelzaal beter voorbereid op de basisschool. De peuterspeelzalen die vanaf 2006 gemeentelijke subsidie ontvangen hebben of krijgen de status van voorschoolpeuterspeelzaal. Op een speelse manier worden de jonge kinderen taalvaardigheden geleerd. Een voorschool-peuterspeelzaal heeft of krijgt deze status als zij samenwerkt met één of meerdere basisscholen die minimaal 30% gewichtenleerlingen heeft (score om achterstanden te meten). De taalmethode die de kinderen op de voorschoolpeuterspeelzaal hebben geleerd wordt ook in de eerste twee jaren van de basisschool toegepast, zodat er een doorgaande leerlijn ontstaat.

In die wijken waar geen voorschoolpeuterspeelzalen zijn of komen, draagt de gemeente zorg voor een reguliere gesubsidieerde peuterspeelzaal. Dat betekent dat daarmee alle wijken over een vorm van gesubsidieerde peuteropvang beschikken. Door een aangekondigde wijziging van het Rijksbeleid voor onderwijsachterstandenmiddelen is de verruiming van het aantal gesubsidieerde peuterspeelzalen mogelijk (onder voorbehoud van goedkeuring door de Tweede Kamer).