Gemeente Utrecht

Utrecht ongelukkig met huurbeleid minister Dekker

Het nieuwe huurbeleid van minister Dekker brengt voor Utrecht grote risico's met zich mee. Marie-Louise van Kleef, wethouder Wonen, vreest met name voor vergroting van tegenstellingen tussen Utrechtse woonwijken. Hetzelfde geldt voor verschillen tussen de stad en de omliggende gemeenten. Minister Dekker wil huren van woningen met een hoge onroerend goed (WOZ) waarde volledig vrijgeven. Voor stad en regio Utrecht zal het gaan om woningen met een WOZ-waarde van ¬130.000 en meer. Dat betekent dat de stijging van de huren van deze woningen niet langer gebonden is aan wettelijke regels, maar volledig aan de werking van de markt wordt overgelaten. Met als gevolg dat met name huurwoningen in populaire wijken als Utrecht Oost, en Noordoost, de binnenstad en Leidsche Rijn onbetaalbaar dreigen te worden voor lagere inkomensgroepen.

Zeker als de huren in populaire wijken flink omhoog gaan, is er op de krappe Utrechtse woningmarkt nauwelijks ruimte om goedkope huurhuizen beter te spreiden over de stad. De laagste inkomensgroepen blijven dan aangewezen op de goedkope huurwoningen in wijken als Kanaleneiland, Overvecht, en Hoograven, Zuilen, Pijlsweerd en Ondiep. Er komt dan weinig terecht van het streven om verschillende inkomensgroepen beter te mengen en zo de draagkracht van wijken te verbeteren.

De grote steden zijn niet principieel tegen een meer marktgericht huurbeleid. Wel vinden zij dat de huidige voorstellen kunnen leiden tot ongewenste ontwikkelingen in de stedelijke samenleving. Utrecht heeft samen met de andere grote steden suggesties gedaan voor bijstelling van het beleid. Wethouder Van Kleef vindt het onbegrijpelijk dat van die constructieve inbreng in de vandaag naar het parlement gestuurde voorstellen nauwelijks wat terug te vinden is.

Wethouder Van Kleef dringt er daarom bij de Tweede Kamer op aan om gemeenten in ieder geval in staat te stellen over uitvoering van het nieuwe huurbeleid harde afspraken te maken met woningcorporaties en vooral particuliere verhuurders. Gemeenten hebben ook instrumenten nodig om de andere partijen aan die afspraken te houden.

" Harde afspraken over spreiding van geliberaliseerde huurwoningen zijn nodig om een tweedeling van Utrechtse wijken te voorkomen. Ik constateer dat de minister, ondanks aanpassing van haar voorstellen, nog veel te veel vertrouwt op intenties en goede bedoelingen. Wat ontbreekt zijn sancties op het niet nakomen van afspraken".

Deze vrijblijvendheid maakt het voor de stad ook lastig om met de regiogemeenten verplichtende afspraken te maken over een betere spreiding van de goedkope woningvoorraad.

Noot voor de media:
Bijgevoegd een kaartje van Utrecht, waarop per wijk wordt aangeven het percentage huurwoningen met een waarde van Euro 130.000 en meer. Volgens de beleidsvoorstellen van de minister kunnen de huren van deze woningen worden vrijgegeven.

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben dan kunt u bellen met bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Gerard Derksen, tel: 030 286 11 68 of 06 270 30 714.