Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 november 2004


Reactie PvdA op huurbrief Minister Dekker


Houd huren betaalbaar en zorg voor diversiteit in de buurten


Minister Dekker wil dat voor 600.000 huurhuizen de huurprijzen worden vrij gegeven. Vooruitlopend op het loslaten van de prijsbescherming stijgen de huren van deze woningen zo n 80 euro per maand. PvdA-woordvoerder Staf Depla: Je zult maar in zo'n woning wonen, je huur gaat stijgen, koopwoningen zijn onbetaalbaar en voor goedkope huurwoningen zijn lange wachtlijsten. Je kunt dus geen kant op. Deze maatregel treft vooral mensen met een laag en een middeninkomen die net teveel verdienen om voor huursubsidie in aanmerking te komen.


De PvdA vindt dat de huren gemiddeld niet meer hoeven te stijgen dan de inflatie. Staf Depla: Er is al geld genoeg bij de verhuurders en toch wordt er weinig gebouwd. Hogere huren leiden dus niet tot meer woningen, ze leiden alleen maar tot hogere woonlasten. De echte reden dat er weinig gebouwd wordt is dat de woningcorporaties te weinig grond beschikbaar hebben. Dáár zou de minister dus iets aan moeten doen .


De waarde van een woning bepaalt of de huurprijsbescherming verdwijnt. Uit onderzoek van de PvdA blijkt dat die huizen vooral te vinden zijn in de betere buurten, Vinex-wijken en randgemeenten. Een stad als Zoetermeer bijvoorbeeld houdt door de huurplannen van Dekker nauwelijks sociale huurwoningen over. Tegelijkertijd wil de minister 95.000 goedkope huurwoningen in probleemwijken afbreken. Waar moeten de mensen met lage en midden- inkomens nog heen? Volgens de PvdA leiden de voorstellen van de minister tot een concentratie van mensen met lage inkomens en minder kansen. Staf Depla: Dit kabinet vindt liberalisering blijkbaar belangrijker dan het bevorderen van diversiteit in de wijken .


Bijlage:


Ter illustratie van de uitwerking van de plannen van het kabinet heeft de PvdA-fractie ze in kaart gebracht. Met één blik is duidelijk waar en in welke steden en buurten de huren het meeste stijgen. De kaartjes zijn als bijlage toegevoegd. In deze kaartjes worden alle huurwoningen meegeteld, inclusief de particuliere huurwoningen. Daardoor wijken deze kaarten af van die bij de huurbrief en geven in de ogen van de PvdA een realistischer beeld.




Partij van de Arbeid