Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 149

19 november 2004

Rotterdam steunt nieuw

huurbeleid minister Dekker

Rotterdam verwacht veel van het nieuwe huurbeleid van Minister Sybilla Dekker (Vrom). De minister heeft haar plannen hiervoor vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Door de voorstellen van de minister wordt het volgens Rotterdam aantrekkelijker om een huis te kopen, dan te huren. Ook wordt het gemakkelijker om het zogenoemde 'scheefwonen' tegen te gaan. Daarnaast krijgen woningcorporaties meer geld om te investeren.

Eén van de voorstellen van de minister is om voor 25 procent van de huurwoningen de huur vrij te laten. De WOZ-waarde bepaalt in dat geval welke woningen daarvoor in aanmerking komen. Voor Rotterdam zou bij huurwoningen met een WOZ-waarde van ¤115.000 of meer, zeven procent van het aantal huurwoningen, de huur kunnen worden vrijgelaten. Rotterdam vindt zeven procent te weinig en wil door maatwerk de grens bij een lagere WOZ-waarde kunnen leggen, zodat meer woningen voor liberalisering in aanmerking komen.

De voorgenomen verandering van het huurbeleid past volgens wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) in het beleid van Rotterdam om de eenzijdige bevolkingsopbouw te veranderen. Daartoe worden nu al jaarlijks 3000 woningen gebouwd voor de midden- en hogere inkomens. Tevens worden met de Stadsregio afspraken gemaakt over de bouw van sociale huurwoningen in de omliggende gemeenten.

Inhaalslag

Zeker voor woningen waarbij de huurprijs niet mee is verhoogd met het inkomen van de huurders, de zogenoemde 'scheefwoners', bieden de voorstellen van Minister Dekker ruimte voor verhuurders om een inhaalslag te maken. Voor deze groep huurders worden de maandlasten van een koopwoning financieel aantrekkelijker vergeleken met de maandlasten als ze blijven huren. Voor huurders die nu eigenlijk teveel verdienen voor het huis dat ze huren wordt het daarmee steeds minder interessant om 'zolang mogelijk te blijven zitten waar je zit'.

Door de voorstellen van minister Dekker wordt ook het aanbod aan koopwoningen vergroot, omdat de corporaties de extra inkomsten moeten besteden aan de herstructurering en de bouwproductie in de stad. In de herstructureringswijken worden nieuwe, kwalitatief goede koopwoningen bijgebouwd. Daarnaast komt er meer aanbod aan koopwoningen doordat corporaties huurwoningen verkopen.

Door het huurbeleid en het beschikbaar zijn van een gevarieerd aanbod wordt het voor scheefwoners interessant om een woning te kopen. De woningen die zij achterlaten komen vrij voor andere woningzoekenden. De ruimte voor een meer marktconform huurbeleid bevordert daarmee ook de doorstroming.

Rotterdam is het met Amsterdam en Utrecht eens dat liberaliseren er niet toe moet leiden dat lage inkomens alleen in ongewilde buurten kunnen wonen. Maar omdat Rotterdam de midden en hoge inkomens voor de stad wil behouden, is het wel belangrijk dat de woningvoorraad in alle wijken zodanig is samengesteld dat er een verantwoorde mix van hoge, midden en lage inkomens kan wonen.

noot voor de redactie/