Gemeente Kerkrade

22.11.04: Onthulling logo FIFA WK voetbal tot 20 jaar in Parkstad Limburg Stadion

Onthulling van het logo van de speelstad Kerkrade op vrijdag 19 november in de rust van de wedstrijd Roda JC - ADO Den Haag in het Parkstad Limburg Stadion. In juni 2005 worden in het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade acht wedstrijden gespeeld van het FIFA Wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar (FIFA WK voetbal tot 20 jaar). Dit kampioenschap duurt van 10 juni tot 2 juli.

24 Landenteams komen in actie. In Kerkrade worden acht wedstrijden gespeeld. Zes groepswedstrijden waaronder twee keer het Nederlands Elftal en de openingswedstrijd, een kwartfinale en een halve finale. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 10 euro en na 1 december al via internet te bestellen. Amateurvoetbalclubs hebben al een bestelformulier ontvangen met een speciale actie. Voor meer informatie zie de internetsite www.fifa.com/wktot20.

De eerste officiële handeling sinds de bekendmaking dat Kerkrade één van de zes speelsteden is, vond plaats op vrijdag 19 november. Tijdens de rust van de wedstrijd Roda JC - ADO Den Haag werd op de middenstip het speciaal voor Kerkrade ontworpen logo onthuld. Ook werd er vooruit geblikt op een aantal nevenactiviteiten, de zogeheten side-events' van het FIFA WK voetbal tot 20 jaar.

Next generation

Namens de FIFA is de Stichting NeXXt 2005 aangewezen om de organisatie van het toernooi op zich te nemen. De naam herbergt de Ne van Nederland, XX van het Romeinse getal 20 en de t staat voor toernooi. Het jaar 2005 spreekt voor zich. Alle spelers van deze lichting bepalen de toekomst van het voetbal. Zij vormen de next generation, de volgende generatie.

Tijdens het FIFA WK voetbal tot 20 jaar komen 24 landenteams in actie. Het vorige toernooi trok bijna 600.000 bezoekers en honderden miljoenen televisiekijkers. Het is het op één na grootste FIFA-evenement.

Kerkrade heeft veel te bieden

Dat in Kerkrade zoveel wedstrijden worden gespeeld, heeft met een aantal dingen te maken. Allereerst de uitstekende faciliteiten van het Parkstad Limburg Stadion; één van de mooiste en best geoutilleerde stadions in Nederland. Een ander pluspunt is de internationale ligging van de stad. Maar ook de stad zelf heeft veel te bieden. Kerkrade is een stad met sfeer en karakter en in zon stad hoort ook het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal tot 20 jaar thuis, vindt burgemeester Jos Som. 2005 Wordt voor onze stad een jaar met een aantal grote evenementen, zoals de opening van het GaiaPark Kerkrade en de 15e editie van het Wereld Muziek Concours. Het FIFA WK voetbal tot 20 jaar sluit daar perfect bij aan.

Side-events

De side-events staan in het teken van het motto van de provincie "Jong zijn in Limburg" en vinden plaats onder regie van een aantal samenwerkende partijen. Wethouder Frans Krasovec (Sport): Het FIFA Wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar zal er in Kerkrade en ver daarbuiten voor zorgen dat de voetbalbeleving versterkt wordt. Het is onze bedoeling de amateursport nauw te betrekken bij dit toernooi. Vandaar de organisatie van een groot aantal nevenevenementen, die zich vooral richten op de jeugd in de amateursport binnen Limburg, met name in Parkstad Limburg- en in Euregio-verband.

De provincie Limburg, de afdeling Zuid II van de KNVB en het Huis van de Sport zullen met name de activiteiten op Euregionaal, provinciaal en in Parkstad-verband organiseren. Voor de locale activiteiten staan de gemeente Kerkrade en de stichting Impuls garant, in samenwerking met partners vanuit de sportwereld.

Panna-toernooi

Inzet van de gemeente Kerkrade en de provincie is een volksfeest dat al in december 2004 begint en pas eindigt lang nadat de laatste bal in het Parkstad Limburg Stadion is gespeeld. Zo vindt op 18 en 19 december de start van het Panna-toernooi plaats in de Rodahal. Panna is een uit Suriname overgewaaide variant van het voetbalspel, waarbij twee spelers een onderling duel spelen in een dichte kooi met een doorsnede van 6 meter, waarin twee doeltjes zijn geplaatst. Panna is de Surinaamse benaming voor het zogeheten poorten oftewel de bal door de benen van de tegenstander spelen. Degene die daar als eerste in slaagt of de meeste doelpunten scoort, is winnaar. Het Panna-toernooi staat open voor de jeugd tussen 12 en 18 jaar. Daarnaast bestaat tijdens dit feest de mogelijkheid voor de deelnemers om zijn kunnen te tonen in allerlei andere aan voetbal gelieerde activiteiten zoals 4 tegen 4, penaltyschieten, hooghouden, voetvolleybal enz.

EK voor C-jeugd

Op 28 december staat het Euregionaal Kampioenschap voor de C-jeugd (van 12 t/m 14 jaar) op het programma. Hiervoor hebben zich 11 teams uit Nederland ingeschreven en maar liefst 13 uit Duitsland en België. De wedstrijden worden gespeeld in de sporthallen Rolduc en Kerkrade-West.

Onthulling logo

Zoals in de inleiding al gezegd, is op vrijdag 19 november het logo door wethouder Krasovec, Harry Been (toernooidirecteur NeXXt 2005) en Marcel Michiels (Parkstad Limburg Stadion) onthuld. Dit logo is een variant van het logo van de gemeente Kerkrade. Met dit verschil dat de oranje gekleurde G in het logo plaats heeft gemaakt voor een (eveneens oranje) voetbal waar aan de rechterkant een stuk uit is genomen. Op de manier lijkt het op de G in het logo van de gemeente Kerkrade en is ook meteen de link naar het voetbal in het algemeen en het FIFA WK voetbal tot 20 jaar in het bijzonder duidelijk.

Stadionovereenkomst

Voorafgaand aan de onthulling van het logo zetten Harry Been en Marcel Michiels hun handtekening onder de stadionovereenkomst. Met deze handeling werd de samenwerking tussen het Parkstad Limburg Stadion en het organisatiecomité NeXXt 2005 officieel een feit.