Ingezonden persbericht

Driedaags Kinderrechtenfestival Nederland in Breda

BREDA, 20041114 -- Op 19, 20 en 21 november beleeft de stad Breda de aftrap van het Kinderrechtenfestival Nederland. Drie dagen lang zal Breda bruisen van kinderrechtenactiviteiten en -evenementen met kinderen en jongeren in de hoofdrol. Op eigentijdse en interactieve wijze laten zij zien en horen waar zij al wekenlang mee bezig zijn.


Kinderrechtenweken:
Voorafgaand aan de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (20 november) vinden de kinderrechtenweken plaats. Gedurende zes weken staat het thema kinderrechten centraal op scholen, in buurthuizen, op buitenschoolse opvang, op de brede school, bij de scouting en op straat. Duizenden kinderen en jongeren gaan via creatieve en educatieve processen aan de slag met kinderrechten. Zij bepalen dan ook de inhoud van alle activiteiten en evenementen die tijdens dit festival op een groot aantal locaties in Breda plaatsvinden.

Kinderrechten - De Kinderschoen ontgroeid:
Het enthousiasme van deze jongeren en kinderen heeft er mede voor gezorgd dat het thema Kinderrechten gedurende de laatste 10 jaar een vaste plek op de Nederlandse maatschappelijke en politieke agenda heeft weten te verwerven. Doel is om het thema Kinderrechten agendapunt nummer 1 te maken.

Thema 2004:
Geef Kinderen een Gezicht: Ieder kind heeft recht op een gezicht. Nadenken niet alleen over het recht op het gezicht van jezelf of dat van de zichtbare andere. Ook nadenken over het recht op het gezicht van de miljoenen kinderen die naamloos en dus gezichtsloos ergens op deze wereldbol proberen te overleven. Dat was dit jaar de opdracht. Richt je blik zowel naar buiten als naar binnen. Maak het onzichtbare zichtbaar en geef zo aan iedereen het recht op een gezicht.

Beleef kinderrechten:
Je ontkomt er niet aan. Een Stedelijk Lagerhuisdebat, een Stille Tocht, een gratis Kinderrechtenontbijt, een Theaterpremière van buurthuiskinderen, de Rap for Rights finale en de Arts for Rights presentatie van 100 VMBO scholieren in de Mezz, een afvalbrakkentocht, de presentatie van deel II in de Kinderrechtenserie Gedichten en Gedachten van kinderen en jongeren, de opening van de spectaculaire Kinderrechtententoonstelling in Museum de Beyerd, kinderrechtenfilms in de bioscoop. Je kunt er niet omheen. Kinderrechten zijn een vanzelfsprekendheid geworden en in Breda wordt dat tijdens het festival nog eens duidelijk onderstreept.

Organisatie:
De werkgroep Kinderrechtenfestival Nederland bestaat momenteel uit een tiental organisaties en instellingen die kinderen en jongeren als hun doelgroep hebben. Toenemende financiële ondersteuning komt zowel van de overheid als uit het bedrijfsleven.

Zorg dat je er bij bent - want- zonder jou is er niets aan:
Ondersteun een kind. Maak je agenda leeg dat weekend en kom horen en zien, loop mee in de Stille Tocht. Leer het Kinderrechtenlied. Steun niet alleen jouw kind. Geef alle kinderen een gezicht. www.krfn.nl




Ingezonden persbericht