VU Medisch Centrum

persuitnodiging

Stakeholders in de zorg zeer geïnteresseerd
VUmc symposium belicht de toekomst van de curatieve zorg vanuit de zorg-geschiedenis

Een VU medisch centrum symposium belicht vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines welke factoren uit een eeuw zorg-geschiedenis de toekomst zouden kunnen bepalen. Historici, economen, medici, filosofen, gezondheidswetenschappers en sociaal wetenschappers uit binnen- en buitenland lichten elementen die de curatieve zorg in hun land bepalen toe met oog op de toekomst.

Zo zal medisch historicus prof. Toine Pieters in zijn lezing laten zien hoe de kankergeneeskunde zich gaat ontwikkelen van fatalisme (het zit nu eenmaal in de familie) via voorspellende geneeskunde (klinische genetica) naar een bepaling of behandeling zin heeft. Er zijn nieuwe methoden om te bepalen of zich kankercellen zullen ontwikkelen. Pieters belicht de verschuiving van de dilemmas die daarbij een rol zullen spelen. Sociologe prof. Klasien Horstman belicht in het verlengde daarvan de risicobeleving van hart- en vaatpatiënten, maar ook de verandering in verzekeringstechnische zin.

De Vlaamse arts prof. Jan de Maeseneer zal de Belgische eerstelijnszorg vergelijken met die in Nederland. Hij ontdekt daarbij een noord- zuid as in de relatie tussen arts en patiënt. In Noord Europa zijn de arts patiënt contacten in de eerste lijn gebaseerd op transparantie, gebruik van richtlijnen en evidence based medicine. In het zuid Europa op flexibiliteit en oog voor de verwachting van de patiënt.

De Amerikaanse historicus prof. David Sloane en de Amerikaanse medicus prof. Beverlie Sloane belichten hoe het ziekenhuis als plaats van behandeling veranderd is. De (curatieve) zorg verplaatst zich steeds meer letterlijk naar de buurt. Het ziekenhuis wordt minder bastion en wordt meer verspreid onderdeel van de stad, voorspellen ze. Er ontstaan zorghotels versus medische diensten. Mensen gaan shoppen for health.

Stakeholders in de Nederlandse gezondheidszorg tonen grote interesse in het symposium. Bedoeling is met name ideeën te genereren voor de inrichting van de curatieve zorg in Nederland.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 19 november aanstaande vanaf 10.00 uur in het West Indisch Huis in Amsterdam.

Bijlage: programma. Adresgegevens en route zie
www.pietervanforeest.info