Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV Publieke Zaak - 16 november 2004.

CNV Publieke Zaak wil nieuwe voorstellen Remkes voor CAO Rijk

CNV Publieke Zaak vindt dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de vakbonden in de sector Rijk nieuwe CAO-voorstellen voor de circa 120.000 werknemers moet aanbieden. Aanleiding is het tussen de vakcentrales, de centrale werkgeversorganisaties en het kabinet overeengekomen concept-sociaal akkoord waarover CNV Publieke Zaak op zes locaties in het land de leden raadpleegt op 19, 22, 23 en 24 november.

CNV Publieke Zaak vindt dat de minister van BZK zijn op 7 september jl. aan de vakbonden overhandigde voorstellenbrief moet intrekken. Bestuurder Alfred Lohman: "De voorstellen van Remkes zijn door het op 13 november 2004 bereikte concept-sociaal akkoord niet langer houdbaar."

Splitsing 2004 en 2005
CNV Publieke Zaak is een groot voorstander van een splitsing in de nu lopende CAO-onderhandelingen voor de sector Rijk tussen de jaren 2004 en 2005. Op zeer korte termijn dienen de besprekingen voor de CAO 2004 worden afgerond. De onderhandelingen voor de CAO Rijk 2005 kunnen dan naar het voorjaar 2005 worden verplaatst. Veel zaken met betrekking tot de FPU-regeling en de nieuwe levensloopregeling (onderdeel van het sociaal akkoord) moeten namelijk nog worden uitgewerkt en vervolgens worden besproken in de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid (ROP). "Dat vraagt om meer voorbereidingstijd, zodat we dan ook goed kunnen inschatten wat uiteindelijk de loonvraag voor de sector Rijk moet worden", aldus Lohman.

Voor de CAO Rijk 2004 is CNV Publieke Zaak bereid om - naast de structurele eindejaarsuitkering - een incidentele eindejaarsuitkering van tenminste 0,4 procent te accepteren. De bond is niet bereid tot verslechtering in bestaande arbeidsvoorwaarden voor het rijkspersoneel (werkzaam op ministeries, bij rijksdiensten en hoge colleges van staat).

Regeling Kinderopvang
Samen met de andere vakbonden in de sector Rijk gaat CNV Publieke Zaak een juridische procedure starten rond het door minister Remkes van BZK eenzijdig opleggen van een rijksbrede regeling Kinderopvang. Door middel van een kort geding vragen de vakbonden een uitspraak van de rechter. De bonden menen dat de minister, na het uitblijven van overeenstemming in het overleg op 3 november jl., niet eenzijdig een rijksbrede regeling aan de departementen kan opleggen. Dit is ook het geval met betrekking tot de voorstellen van Remkes om de uitkering in het tweede ziektejaar per 1 januari 2005 aan te passen (tot maximaal 70 procent). Ook deze wijziging kan de minister van BZK volgens de bonden niet eenzijdig besluiten. In het concept-sociaal akkoord zijn namelijk andere afspraken gemaakt die hiermee op gespannen voet staan.

Looninzet
Het CNV moet de definitieve loonvraag nog bepalen. Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft op 15 november jl. geadviseerd de loonvraag
- met inachtneming van sectorale verschillen - voor het CAO-jaar 2005 op maximaal 1,25 procent te stellen. Dit komt overeen met de uiterste terughoudendheid die in het concept- sociaal akkoord is afgesproken voor 2005. Naast dat percentage is er nog geld nodig voor de financiering van andere arbeidsvoorwaarden. CNV Publieke Zaak en de andere bonden moeten zich hierover uitspreken. Het Algemeen Bestuur van het CNV stelt de `Contourennota CAO-beleid 2005' op 13 december 2004 vast.

---