Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Wachtlijsten voor parkeervergunningen

Het Dagelijks Bestuur van de Baarsjes stelt per 1 januari 2005 een plafond in voor het aantal uit te geven parkeervergunningen. Het gaat zowel om bewonersvergunningen als om vergunningen voor bedrijven. Een gevolg van het instellen van vergunningenplafonds is het ontstaan van wachtlijsten.

In De Baarsjes zijn, verdeeld over twee vergunninggebieden, 7630 beschikbare parkeerplaatsen voor algemeen gebruik. Met circa 9400 uitgegeven parkeervergunningen ontstaat vooral in de avond en nacht een gebrek aan parkeerruimte. Het instellen van een vergunningenplafond moet er voor zorgen dat bewoners en bezoekers niet eindeloos hoeven rond te rijden op zoek naar een parkeerplaats. De hoogte van het plafond is vastgesteld op 7100 plaatsen. Dit leidt voor beide vergunninggebieden tot wachtlijsten.

Bestaande vergunningen

Bewoners en bedrijven die op dit moment al over een vergunning beschikken, raken deze niet kwijt. Aanvragers voor een nieuwe vergunning komen pas in aanmerking voor een parkeervergunning zodra het totaal aantal uitgegeven vergunningen, bijvoorbeeld door verhuizing, onder het vastgestelde plafond uitkomt. Overigens worden er voor beide parkeergebieden in De Baarsjes aparte vergunningenplafonds ingesteld, zowel voor bewoners als voor bedrijven. Het onderscheid tussen bewoners- en bedrijfsvergunningen wordt gemaakt, omdat de parkeerbehoefte, het aantal vergunningen en het verloop van de vergunningen kan verschillen.

Wachtlijsten

Het stadsdeel neemt een aantal maatregelen om de wachtlijsten zo kort mogelijk te maken en het aantal beschikbare parkeervergunningen zo eerlijk mogelijk te verdelen. De reeds uitgegeven vergunningen worden gecontroleerd. Er wordt onderzocht of de vergunninghouders nog wel aan de voorwaarden voldoen. Zo worden bijvoorbeeld de gegevens van de vergunninghouders gekoppeld aan het bevolkingsregister. Hierdoor kunnen personen die ten onrechte toch een vergunning hebben, worden opgespoord. Hun vergunningen worden ingetrokken. Ook zal kritisch worden gekeken naar de circa 50 reeds uitgegeven tweede parkeervergunningen die bij hoge uitzondering zijn verstrekt. Naar verwachting zal een vergunningaanvrager anderhalf tot twee jaar moeten wachten op een vergunning. Voor enkele groepen wordt een uitzondering gemaakt. Zo worden aanvragers van een mantelzorgvergunning niet op een wachtlijst geplaatst.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam