Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 17 november 2004

Ondernemers bij elkaar met bedrijfsplannen: nieuwe gezichten in de Chassébuurt

"Ik heb twee visitekaartjes en drie afspraken", was het enthousiaste antwoord van een ondernemer tijdens de ondernemersbijeenkomst van Ondernemend Chassé op 11 november jl. in het Art Centre aan de Witte de Withstraat. Wethouder Witte Goudriaan meldde daar dat 42 ondernemers een aanvraag hadden ingediend voor de Bedrijfsregeling voor ondernemers. Ook in 2005 kunnen zij gebruik gaan maken van deze subsidieregeling.

Ruim 40 ondernemers en andere belangstellenden waren op 11 november aanwezig in Art Centre aan de Witte de Withstraat voor de derde ondernemersbijeenkomst Ondernemend Chassé. Bekende gezichten, maar ook veel ondernemers die voor de eerste keer aanwezig waren; de netwerkactiviteiten bestonden dus uit veel kennismaken en veel nieuwe contacten aanknopen.

Wethouder Witte Goudriaan (Economische Zaken) meldde dat 42 bedrijven een aanvraag hadden ingediend voor de Bedrijfsregeling 2004. Ondernemers kunnen met een bijdrage uit de bedrijfsregeling plannen realiseren om hun bedrijfsvoering te verbeteren en te vernieuwen. Ondernemers kunnen investeren in hun eigen kwaliteit d.m.v. een opleiding en training; anderen willen investeren in bedrijfsmiddelen, maar ook initiatieven gericht op betere publiciteit en marketing zijn voorgesteld. Vele ondernemers hebben inmiddels een antwoord gekregen op hun aanvraag en het goede nieuws is dat de meeste aanvragen gehonoreerd zijn. Sommigen moeten nog aanvullende informatie verstrekken en een enkeling zal worden afgewezen. Witte Goudriaan complimenteerde de ondernemers met zoveel goede plannen en sprak de verwachting uit dat zij ook de stap naar uitvoering van de plannen met hetzelfde enthousiasme zullen zetten. Geïnspireerd door het goede resultaat en het feit dat nog niet het gehele budget is besteed, kondigde Goudriaan een volgende ronde van de bedrijfsregeling aan. Hij zal begin 2005 bekend maken hoe en wanneer de ondernemers weer plannen kunnen indienen.

Drie ondernemers die een plan hebben ingediend en een subsidie toegezegd hebben gekregen, presenteerden zichzelf op deze avond. Goed voorbereid presenteerden zij binnen 10 minuten hun bedrijf en plan. Achtereenvolgend maakten de bezoekers kennis met Lisa Visser van Les Deux Mamans, een organisatiebureau voor bedrijfsevenementen, gevestigd aan de Baarsjesweg. Zij wil haar bedrijf laten groeien en gebruikt de subsidie vooral om haar publiciteit en website te verbeteren. Vervolgens zette Jeroen van Putten zijn bedrijf MacCare in heldere bewoordingen neer. Hij verkoopt en onderhoudt vanuit zijn pand op de hoek Van Kinsbergenstraat / Van Speijkstraat computers en is gespecialiseerd in Apple computers. De drijfveer waarmee wordt gewerkt in het bedrijf vormen de basis voor hun bedrijfsmotto: "we take care". De bedrijfsregeling wordt gebruikt om medewerkers op te leiden tot gecertificeerde Mac-monteurs.

Tot slot was het woord aan Jorien Röling van Galerie De Stoker aan de Witte de Withstraat. Zij presenteerde een creatief en origineel project. Zij gebruikt de bedrijfsregeling voor het samenstellen van een boekje, waarin de bedrijven uit de buurt worden belicht. De Witte de Withstraat staat centraal; heden en verleden worden in woord en beeld gebracht. Een initiatief dat zeker zal bijdragen aan het nieuwe élan dat de buurt wil gaan uitstralen en waar bestaande en nieuwe bedrijven een rol in kunnen spelen. Reeds 20 bedrijven hebben hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat het boekje medio 2005 uitkomt.

De bezoekers hoefden niet alleen te luisteren naar anderen, maar werden ook aan het werk gezet. Na een korte uiteenzetting over de vraag hoe je op een effectieve manier kunt netwerken, legde men gewapend met een "Hoe-vraag" vele nieuwe, ook zakelijke contacten. "Hoe kan ik de volgende keer ook zo'n subsidie aanvragen", zo luidde in vele gevallen de start van een gesprek.

Gebiedsmanager Peter Dortwegt wenste aan het eind van de bijeenkomst alle ondernemers veel succes bij het realiseren van hun plannen. Ondernemend Chassé gaat zeker een vervolg geven aan deze nuttige bijeenkomsten en wil dan graag ondernemers aan het woord laten die hun plannen waar hebben gemaakt.