Socialistische Partij

Verdonk moet opheldering geven over uitspraak Raad van State

19-11-2004 * De SP wil dat minister Verdonk opheldering geeft over de beslissing van de Raad van State om asielzoekers die onder de regeling voor 'schrijnende gevallen' willen vallen, een hoger beroep te gunnen. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Het is goed nieuws voor de asielzoeker, maar kan ook een overbelasting van het rechtssysteem betekenen. Er kunnen duizenden rechtszaken komen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Bovendien kunnen die ondanks hun legale verblijf in Nederland, geen opvang krijgen en zullen ze deels op straat terecht komen.'

Jan de Wit: "Dit goede nieuws is dat de minister nu veel duidelijker moet gaan uitleggen waarom ze een bepaalde beslissing neemt. Aan de andere kant moeten we er niet teveel van verwachten, de minister mag nog steeds uit de losse pols beslissen over het lot van mensen. Bovendien betekent het dat asielzoekers langer in Nederland mogen blijven in afwachting van hun beroep, terwijl ze geen recht meer hebben op opvang. De kans dat veel van hen op straat terecht komen, is groot."

De Wit wil dat de Kamer hier dinsdag een reactie op krijgt van minister Verdonk. Hij wil vooral ook weten of zij haar beleid wil bijstellen naar aanleiding van de uitspraak. "De problemen met hen die in aanmerking komen voor de regeling voor schrijnende gevallen, zijn ontstaan doordat wij onze asielprocedure ondermaats georganiseerd hebben. Er wordt te snel en te onzorgvuldig beslist, met als gevolg dat er eindeloze procedures volgen. Deze uitspraak van de Raad van State voegt er weer eentje aan toe. Het wordt wat mij betreft nu echt tijd voor een fundamenteel debat over de asielprocedure."