Nederlandse Vereniging van journalisten

Laat nu alvast van u horen en reageer: omroep@nvj.nl

Werkgevers zeggen cao op

19 november 2004 Brief

Beste collega's,

De werkgevers hebben het CAO-traject op scherp gezet door de omroep-CAO op te zeggen.
Die opzegging heeft nu nog geen directe gevolgen voor het zittende personeel. De CAO-rechten blijven van kracht. Nieuwe collega's echter zullen hun rechten zelf moeten gaan bevechten als we niet snel tot CAO afspraken kunnen komen. De werkgevers bevestigen hiermee eerdere dreigementen dat ze de CAO op termijn willen gaan uitkleden.

De omroepwerkgevers laten hun eigen personeel in de kou staan, juist op een moment dat de omroep (landelijk en regionaal) één front zou moeten vormen tegen de bezuinigingsbedreigingen uit Den Haag.

Ook de wijze waarop de omroepen tot op heden in het overleg optreden, belooft weinig goeds. Ieder gaat voor zichzelf, het belang van een sterke publieke omroep wordt eenvoudigweg ontkend. Was het eerst de regionale omroep die een eigen goedkopere CAO wilde afsluiten, nu wordt in het overleg bij elk NVJ-voorstel verwezen naar de individuele bedrijven: regelt u het daar maar, vakbonden!!

De NVJ heeft dan ook bar weinig vertrouwen in de uitspraak van werkgevers, die zij in de opzeggingsbrief doen, dat er nog ruimte zou zijn voor verder overleg. In een stroperig proces, dat nu al 9 maanden duurt, hebben de omroepen nog geen enkel voorstel van werknemerszijde serieus besproken. Er is niets om over te onderhandelen, als het aan de werkgevers ligt!

Wij blijven vechten voor een goede CAO voor de publieke omroep: juist daarom zijn onze voorstellen zo belangrijk.

Drie voorbeelden:
Goed en fatsoenlijk contractenbeleid:
Met RTL hebben we goede afspraken kunnen maken over een fatsoenlijk contractenbeleid; na 1 jaar bij goed functioneren een vast contract en exitvergoedingen als het werk langere tijdelijke contracten vereist. In de publieke omroep-CAO strijden we voor een soortgelijke regeling, zodat NMO, AVRO, NCRV en VARA, maar ook bijvoorbeeld RTV Gelderland en RTV Utrecht gedwongen worden zich behoorlijk jegens eigen personeel te gaan opstellen.

Doorstroming in loongebouw:
Het NOS-journaal hanteert een systeem waarbij redacteuren en verslaggevers op basis van kwaliteit kunnen doorstromen naar schalen H en J. Terecht, want bij kranten en tijdschriften zijn dat heel gebruikelijke schaalniveaus voor ervaren journalisten. Wij willen in de CAO geregeld zien dat ook bij bijvoorbeeld actualiteitenrubrieken, regio- en radioredacties die doorstroming afdwingbaar wordt.

Model-redactiestatuut in CAO:
NOVA en NOS-rtv beschikken over een behoorlijk statuut, niet alleen van belang voor de broodnodige onafhankelijkheid, maar ook om inzicht te krijgen in budgetten, mee te kunnen praten over de journalistieke koers en mee te beslissen over de inhoud en toekomst van programma's, netten en zenders. Waarom weigeren de omroepwerkgevers tot dusver in de CAO de programmamakers de inspraak te geven, die zij verdienen? Mochten de onderhandelingen de komende weken definitief vastlopen, dan zullen ledenraadplegingen worden belegd.

Laat nu alvast van u horen en reageer:
Mail ons op omroep@nvj.nl
Thomas Bruning, secretaris omroepzaken NVJ