Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Huurlingen in Irak
Onderwerp: Huurlingen in Irak
Uitzenddatum: Vrij. 19 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Gabrielle van Gelderen en Josette Kootstra Video: smalband / breedband (windows media player)

Duizenden huurlingen en contractanten ondersteunen het Amerikaanse leger in Irak. Wie zijn ze? Wat doen ze daar precies? En wie controleert deze groep gewapende burgers? Netwerk woonde een training bij in San Fransisco en sprak met een gedesillusioneerde afhaker.

Chaos
Verschillende particuliere militaire ondernemingen (PMOâs) sturen ondersteuning naar Irak. In principe wordt deze groep alleen ingezet voor de bescherming van personen en objecten. In de chaos die Irak nu is, is de grens tussen huurling en soldaat steeds meer vervaagd.

'Bodycount'
De huurlingen verdienen veel meer dan hun collegaâs in militaire dienst. Het heeft bovendien voordelen om hen in te zetten in Irak: ze vallen niet direct onder de verantwoordelijkheid van Bush of Blair. Daardoor tellen ze niet mee in de officiële âbodycountâ en kunnen ze verder gaan dan de doorsnee soldaat.

Zelfstandige partij
Zelfs de leiding over de verschillende PMOâs in Irak is uitbesteed aan een bedrijf. Daarmee groeien de PMOâs uit tot een zelfstandige partij in (internationale) conflicten. âZelfs de beste strijdkrachten beschikken blijkbaar niet over een doctrine voor het inzetten en leiding geven aan militaire ondernemingenâ, concludeert P.W. Singer in zijn boek Corporate Warriors.

Rapporteur
Een speciale rapporteur van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties doet onderzoek naar huurlingen. Ze vallen niet onder de internationale mensenrechtenverdragen. Toch kunnen ze veroordeeld worden op grond van de Conventies van Genève.
Links:
Conventies van Genève (Engels)
Andere onderwerpen uit dezelfde aflevering:
Interview met Geert Wilders