Gemeente Helmond


---

Uniek project: Virtuele Binnenstad Helmond on-line

Op vrijdagmiddag 19 november is in Helmond een uniek project on-line gegaan: de Virtuele Binnenstad van Helmond. Een nieuwe manier om (zowel huidige als toekomstige) inwoners, ondernemers en anderen te betrekken bij stadsvernieuwingsprojecten.

De stadsvernieuwingswijk Binnenstad Oost is ingevoerd als een driedimensionaal computermodel, waarbij voor de bestaande bebouwing gebruik is gemaakt van het panoramische fotomateriaal van Cyclomedia.. Nieuwe woningen zijn gemodelleerd aan de hand van het beschikbare ontwerpmateriaal en in de "oude" wijk opgenomen. Bezoekers kunnen vanachter hun computer met de muis een virtuele rondwandeling door de wijk maken of zich laten rondleiden. Ze zien daarbij dus de nieuwe gebouwen zeer realistisch ingepast in de bestaande omgeving. Daarnaast kunnen bezoekers ook in enkele modelwoningen rondkijken.

Interactief
In de Virtuele Binnenstad zijn diverse interactieve toepassingen ingebouwd om belanghebbenden uit te nodigen mee te praten en na te denken over hun wijk. Zo kan men chatten met de andere bezoekers die on-line zijn. De bedoeling is om ook regelmatig chatsessies te organiseren met bij voorbeeld de wethouder, met makelaars of medewerkers van de gemeente of de woningcorporaties. Tevens is er een forum waar men kan discussiëren over allerlei onderwerpen die met de wijkvernieuwing te maken hebben. Ook zijn er tools ingebouwd om mensen te laten stemmen, bijvoorbeeld over de inrichting van een speelplek in hun woonomgeving. In de Virtuele Binnenstad komt men diverse icoontjes tegen die op verschillende manieren aanvullende informatie bieden. Daarbij gaat het om o.a. fotos, videofilms en audiofragmenten.

Proef de sfeer

In de Virtuele Binnenstad ziet men hoe de nieuwe woningen en de openbare ruimte in de buurten Zonnekwartier en Vossenberg er in de nabije toekomst uit gaan zien. Een bezoekje brengen aan het nieuwe Wijkhuis-Brede School kan ook. Men kan er zelfs naar binnen lopen. Al "wandelend" door de wijk proeft u de sfeer van de nieuwe en opgeknapte woningen, de sfeervol ingerichte pleinen, het aangelegde groen en de aangepaste straten. Verder zijn er ook verschillende appartementen en huizen die men van binnen kan bezichtigen.

Uniek
Dit project is uniek in Nederland en Helmond heeft hiermee een primeur. De Virtuele Binnenstad is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf Cebra BV in opdracht van de gemeente Helmond en haar partners: de woningcorporaties Volksbelang en Woonpartners en de marktpartijen Combinatie Helmond Binnenstad en Janssen de Jong Plancoördinatie. Voor dit project is een Kenniswijksubsidie toegekend.

Demonstraties
Op zaterdag 20 november is er een inloopmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in het infocentrum Binnenstad, Heistraat 125. Bezoekers kunnen dan demonstraties van de Virtuele Binnenstad bekijken. Natuurlijk kan men dit bijzondere project dan zelf ook uitproberen.

Ook na 20 november is iedereen welkom in het infocentrum voor informatie over de Virtuele Binnenstad of voor andere vragen over de wijkvernieuwing. Het infocentrum Binnenstad is open van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

De Virtuele Binnenstad is te bezoeken via www.binnenstadhelmond.nl. Op de site is veel informatie te vinden over de echte èn de Virtuele Binnenstad.

---

| |