D66

De voorstellen voor modernisering van het huurbeleid die het kabinet vandaag heeft gepresenteerd, roepen veel vragen op bij de D66 Tweede Kamerfractie. Zij zijn er niet van overtuigd dat de voorgestelde liberalisering van een groter deel van de huurmarkt en meer ruimte voor huurverhoging een oplossing bieden voor de problemen op de stagnerende woningmarkt.

Op zichzelf vindt D66 het noodzakelijk dat er ruimte komt voor woningbouw in middeldure en dure segmenten, zeker ook in de steden. Liberalisering van het huurbeleid kan daar aan bijdragen aldus D66 Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya. Maar het kabinet moet oppassen dat het niet doorschiet. Voor mensen met lage en midden inkomens moeten voldoende betaalbare huurwoningen blijven en ze moeten niet geconfronteerd worden met draconische huurstijgingen zonder dat er betaalbare alternatieven tegenover staan. D66 vindt dat de minister onvoldoende aantoont dat het effect van haar voorstellen ook daadwerkelijk zal zijn dat er meer (betaalbare) huizen worden gebouwd en gerenoveerd.

Daarnaast vindt D66 dat de minister onvoldoende aandacht heeft voor huurders die straks de gevolgen van de huurverhoging zullen ondervinden. Waar moeten huurders in bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam die zich geen koopwoning kunnen permitteren of die de huurverhoging niet kunnen betalen straks heen? Door de liberalisering van de huren zal het aantal betaalbare woningen in met name de grote(re) steden afnemen, is er dan nog wel voldoende geschikte woonruimte voor de huurders die hun huizen moeten verlaten als gevolg van de herstructurering? vraagt Koser Kaya zich af.

Bovendien bestaat het risico dat door huurstijgingen grootscheepse compensatie via de huursubsidie moet worden verstrekt. Dat leidt tot rondpompen van geld, meer bureaucratie en is slecht voor de arbeidsmarkt door een nog grotere armoedeval.

Met al deze onzekerheden en onbeantwoorde vragen twijfelt D66 sterk aan de voorgestelde modernisering van het huurbeleid.

19-11-2004 16:55