Ingezonden persbericht
Jonge Socialisten in de PvdA
20 november 2004

Jonge Socialisten: "Kabinet zonder draagvlak drukt winning Waddengas door!"

Door de publieke commotie in de nasleep van de moord op Van Gogh, dreigt vrij ongemerkt een dramatisch besluit genomen te worden over de toekomst van de Waddenzee. In de Kamer tekent zich een meerderheid af voor gaswinning, zonder dat dit ook maar enigszins beargumenteerd wordt. Onder het motto ´het kan, dus het moet´ wordt een extra bedreiging toegevoegd aan het Waddengebied. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) zijn onthutst over de onverschilligheid waarmee het kabinet en de Kamer omgaan met een uniek natuurgebied.

De voorstellen tot gaswinning in het Waddengebied gaan gepaard met het voorstel tot het instellen van een Waddenfonds. De JS is van mening dat er sowieso geïnvesteerd moet worden in het Waddengebied. "Er is een hoop achterstallig onderhoud te verrichten en er moeten extra investeringen gedaan worden om de natuurwaarden op peil te houden en de economische activiteiten te verduurzamen. Dat hoort het logische gevolg te zijn van een overheid die verantwoordelijkheid neemt voor een kwetsbaar natuurgebied" volgens Remy Wilshaus, landelijk voorzitter van de JS. Maar de koppelhandel die nu voorgesteld wordt tussen gaswinning en investeringen is merkwaardig. Wilshaus: "Het Waddengebied moet dus een extra bedreiging incasseren in ruil voor investeringen om andere bedreigingen te verminderen. Dat is een onzinnige manier van natuurbeleid."

Volgens de JS toont het Waddendebat eens te meer aan hoe weinig voeling dit kabinet heeft met de gevoelens onder de bevolking. De Provinciale Staten van de drie Waddenprovincies hebben zich allen uitgesproken tegen winning van het Waddengas. 'Wanneer dit kabinet wil bezuinigen, dan is men bereid om bevoegdheden af te schuiven op lagere overheden, maar in dit soort gevallen negeert het Rijk de gevoelens van de betrokken provincies', opnieuw Remy Wilshaus.

Nu de olieprijzen blijven stijgen en daarmee ook de aardgasbaten, zijn er volgens de JS voldoende middelen beschikbaar om de noodzakelijke investeringen in het Waddengebied te doen, zonder winning van het gas onder de Waddenzee. Zij roepen de Kamer dan ook op om niet akkoord te gaan met de koppelverkoop van Waddengas en Waddenfonds.

----------

Niet ter publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Remy Wilshaus, voorzitter
06-25156944, rwilshaus@js.nl

Gijs van Midden, politiek secretaris
06-14911360, gvmidden@js.nl
Om u af te melden voor deze mailinglist, klik hier