Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Scherpenzeel; Aanvullend bericht dodelijk verkeersongeval
Publicatiedatum: 20-11-2004

Het onderzoek van de politie naar aanleiding van het zo dramatisch verlopen verkeersongeval op vrijdag 19 november 2004 in Scherpenzeel heeft enkele aanvullende gegevens opgeleverd.

Alle betrokken slachtoffers zijn afkomstig uit het Poolse Chojnice. Twee van hen, een 29-jarige en een 31-jarige man zijn ter plaatse aan hun verwondingen overleden. Een 37-jarig slachtoffer is na de aanrijding uit de auto geklommen. Hij is door hulpverleners opgevangen en overgebracht naar het ziekenhuis in Amersfoort. Na behandeling heeft hij het ziekenhuis weer kunnen verlaten. Een 31-jarige man en een 21-jarige vrouw zijn overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Naar verluidt is de vrouw het ernstigst gewond. Zij zou met name ernstig hoofdletsel op gelopen hebben. De slachtoffers zijn nog relatief snel geïdentificeerd. Dit is te danken aan snelle berichtgeving in diverse media, waarop kennissen van de betrokkenen uit Woudenberg reageren. Het Poolse gezelschap zou in ons land zijn om auto's te kopen en die over te brengen naar Polen.

Niet gezien
De buschauffeur die bij het ongeval met de schrik is vrij gekomen, is een 56-jarige man uit Wageningen. Voordat hij vanaf De Dreef in Scherpenzeel links af de Verlengde Hopeseweg op wil rijden, heeft hij goed om zich heen gekeken - zo heeft hij verklaard. Hij sorteert voor, geeft richting aan en voert stapvoets de manoeuvre uit als dit mogelijk lijkt. Plotseling ziet de chauffeur dan de tegenligger, waarmee een aanrijding niet meer voorkomen kan worden. Zijn verklaring is door de politie in een proces-verbaal vast gelegd. De chauffeur is door deskundigen van de betrokken busmaatschappij professioneel opgevangen.

Passagiers en andere getuigen
De passagiers (vier of vijf, denkt de buschauffeur) hebben zich nog niet allemaal bij de politie gemeld. Het verzoek blijft dan ook aan deze getuigen om via telefoonnummer 0900 - 88 44 contact met de politie in Barneveld op te nemen. Sowieso zijn deze mensen mogelijk getuigen van het ongeval, maar indien nodig wil de politie hen ook graag slachtofferhulp bieden.
Overigens mogen ook andere getuigen gebruik maken van voornoemd telefoonnummer. Bij dit soort ongevallen zijn getuigen die iets over de (mogelijke) toedracht kunnen verklaren van essentieel belang.

Hulpverlening
De hulpverlening rond het ongeval is snel op gang gekomen. Kort voor 12.00 uur komen de eerste meldingen binnen. Daarop zijn de traumaheli, meerdere ambulances, brandweervoertuigen en politie eenheden ter plaatse gedirigeerd. Door de brandweer van Scherpenzeel is een tankautospuit in gezet, terwijl vanuit Barneveld en Ede hulpverleningsvoertuigen hebben geassisteerd. Er moeten dan ook vier slachtoffers uit het autowrak geknipt worden. Daarvoor is het nodig de bus iets op te tillen, om de auto daar onder vandaan te trekken. Door de verkeersongevallendienst van de politieregio Gelderland-Midden zijn de sporen rond het ongeval vastgelegd. Deze zullen de komende weken nader worden geanalyseerd. In verband met dit onderzoek - dat pas kan beginnen nadat de slachtoffers zijn bevrijd en afgevoerd -is de kruising De Dreef/Verlengde Hopeseweg tot 15.00 uur afgesloten geweest voor alle verkeer. Doorgaand verkeer heeft hier enige overlast van ondervonden, hoewel er voldoende omleidingsroutes beschikbaar zijn.
Burgemeester Colijn van Scherpenzeel heeft zich ter plaatse op de hoogte gesteld van de inspanningen van de verschillende hulpverleningsdiensten.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221