GRAFISCHE CULTUURSTICHTING

Belastingdienst en VPRO hebben beste jaarverslagen

Negen bekroningen, waaronder twee winnaars: de Belastingdienst en de VPRO. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse selectie van bestverzorgde jaarverslagen, die op zaterdag 20 november door de juryleden Stevijn van Heusden en Freek Kuin tijdens de manifestatie Papier Hier in het Maagdenhuis in Amsterdam bekend werd gemaakt.
Om geen appels met peren te vergelijken onderscheidde de jury twee categorieën jaarverslagen: verslagen voor corporate of vergelijkbare organisaties en verslagen voor andere organisaties. Bekroond in de categorie 'corporate of vergelijkbaar' werden de verslagen van de Belastingdienst, ontworpen door Josefine van den Eerenbeemt van Moodfactory, Nedap (AGH & Friends in samenwerking met Studio Kluif) en ONVZ (Ryan Guppy en Sybren Kuiper van Dietwee communicatie en vormgeving). In de categorie 'overige' werden bekroond de verslagen van Artsen zonder Grenzen (Ilse van Leusen en Teun van der Heijden van Heijdens Karwei), de Jan van Eyck Academie (Min Choi en Sulki Choi), Kröller-Müller (Eat), het Letterkundig Museum (Karen Polder grafisch ontwerpen), Stroom (Sanne Beeren en Irma Boom) en de VPRO (Joost van der Steen en Emily Anderson van de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem). De jaarverslagen van de Belastingdienst en de VPRO werden beide in hun categorie tot winnaar bestempeld. In haar rapport spreekt de jury over een 'voorbeeldig' verslag van de Belastingdienst en een 'geraffineerde combinatie van uitstekende tekst, simpele typografie, fraaie (maar helaas weinig originele) fotografie, duidelijke structuur en ogenschijnlijk eenvoudige uitvoering. En ook de dienst zelf krijgt een compliment, als opdrachtgever. Het door de studenten van de Arnhemse academie ontworpen VPRO-verslag wordt als 'helemaal goed' omschreven. Het leuke concept, de prima eindredactie, knappe mixage, doordachte vormgeving en fraaie typografie resulteerden in een boekwerkje dat de (toepasselijke) associatie met filmstroken oproept, aldus het juryrapport.
Omdat een aantal jaarverslagen door twee, drie of zelfs vier van de erbij betrokken partijen werd ingezonden, was het aantal inzendingen aanzienlijk groter dan het aantal dat de jury moest beoordelen. Dit waren er 99.
De Bestverzorgde Jaarverslagen wordt georganiseerd door de Cultuurstichting, met medewerking van Uitgeverij Compres (Print Buyer) en met steun van Océ-Nederland. De jury 2004 bestond behalve uit Stevijn van Heusden (voorzitter) en Freek Kuin uit Han Bongers, Daniel Kraft, Marloes Krijnen, Jan Sevenster en Rob Smelt. Het volledige juryrapport, gedrukt door Argo Druk op 110 grams Iberset van Grafisch Papier, is bijgesloten bij het november-nummer van Print Buyer en is gratis verkrijgbaar bij de Cultuurstichting (telefoon 020-5435675, info@grafischecultuur.nl). De bekroonde jaarverslagen zijn ook te zien op www.grafischecultuur.nl.

NADERE INLICHTINGEN EN BEELDMATERIAAL
Alwin van Steijn
Grafische Cultuurstichting
T 020-5435675

Jaarverslag 2003 - Artsen zonder Grenzen
De vorm van het verslag vertelt al de helft van het verhaal: gezien de 'haastige' bindwijze, de directe typografie en het rood, wit en zwart gaat het over een organisatie die er flink tegenaan gaat in noodsituaties. De andere helft wordt verteld door de tekst en de prima foto's. Een spannend verslag en rechtdoorzee.

Opdracht: Artsen Zonder Grenzen, Amsterdam
Ontwerp: Heijdens Karwei (Ilse van Leusen, Teun van der Heijden), Amsterdam
Fotoredactie: Evelien Schotsman
Drukwerk: Drukkerij Mart.Spruijt, Amsterdam
Bindwerk: Boekbinderij Patist, Den Dolder
Papier: FreeLife Vellum White

Jaarverslag Belastingdienst 2003
Voorwaarde voor een goed jaarverslag is een goede opdrachtgever. De Belastingdienst krijgt bij deze dan ook een nadrukkelijk compliment van de jury. De geraffineerde combinatie van uitstekende tekst, simpele typografie, fraaie (maar helaas weinig originele) fotografie, duidelijke structuur en de ogenschijnlijk eenvoudige uitvoering maakte grote indruk op de jury. 'Voorbeeldig' en 'koel en helder, zoals de Belastingdienst moet zijn'.

Opdracht: Belastingdienst, Utrecht
Ontwerp: Moodfactory (Josefine van den Eerenbeemt), Amsterdam Drukwerk: OBT Opmeer, Den Haag
Bindwerk: Boekbinderij Bosboom, Den Haag
Papier: Target Plus 120, 170, 300 g/m2

Jan van Eyck Academie Jaarverslag 2003/Annual Report 2003 Gave typografie, interessante papierkeuze en aardige illustraties. Maar het verslag van de Jan van Eyck Academie is niet bepaald uitnodigend, zeg maar ronduit saai - puur verslaglegging - maar wel heel erg mooi saai. Er had dus iets meer mogen gebeuren, of misschien juist nóg minder. Voor wie van soberheid houdt is het een schot in de roos.

Opdracht: Jan van Eyck Academie, Maastricht
Ontwerp: Min Choi en Sulki Choi, Maastricht
Drukwerk: Drukkerij Rosbeek, Nuth
Bindwerk: Mathieu Geertsen, Nijmegen
Papier: Manteca 250 g/m2 (omslag), Colorado 80 g/m2, Hello gloss 115 g/m2

Kröller-Müller Museum jaarverslag 2002, Kröller-Müller Museum jaarverslag 2003
Er waren juryleden die bij Kröller-Müller dachten aan een enigszins provinciaals museum. Dat is nu voorbij. De twee ingezonden jaarverslagen (2002 en 2003) zijn indrukwekkend te noemen. Niet vanwege de vormgeving, redactie, fotografie of uitvoering - wat niet wil zeggen dat die niet deugen; integendeel - maar om de manier waarop die allemaal tot één geheel zijn gesmeed, op glanzend papier met een gekleurde voorsnede en gestoken in een Amerikaans omslag. Jammer dat de nogal suffige boekjes met de aanwinsten van dat jaar bij de verslagen zijn gevoegd.

Opdracht: Kröller-Müller Museum, Otterlo
Ontwerp: Eat, Amsterdam
Fotografie: Diverse fotografen
Drukwerk: Thoben Offset Nijmegen, Malden; Veenman drukkers, Rotterdam
Bindwerk: Boekbinderij Van den Burg, Weurt; Mathieu Geertsen, Nijmegen
Papier: Hello gloss 90, 150, 300 g/m2, Arctic extra mat 100, 150, 170, 250 g/m2

Letterkundig Museum Jaarverslag 2003
Eindelijk is het bekroond, het jaarverslag van het Letterkundig Museum. Het viel al eerder op, maar nog nooit zo sterk. Vooral het leuke en gedurfde omslag intrigeert. Ook voor de kunstige manier waarop de verschillende tekstelementen en het uiteenlopende beeld werden verwerkt uitte de jury haar waardering. Een aantrekkelijk en leesbaar boekje én een rijk verslag.

Opdracht: Letterkundig Museum, Den Haag
Ontwerp: Karen Polder, grafisch ontwerpen, Den Haag Fotografie: Fotostudio Rob Mostert e.a.
Drukwerk: Drukkerij Albani, Den Haag
Bindwerk: Boekbinderij Bosboom, Den Haag
Papier: FreeLife Vellum 320 (omslag), 120 g/m2

Nedap Jaarverslag over 2003 - Plezier in het werk! De N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek 'NEDAP' pleit voor een veranderingsproces om plezier en werk te combineren en aldus een duurzame waarde te creëren. Tekst, fotografie, vorm en uitvoering van het jaarverslag, ze werden allemaal ingezet om de visie van het bedrijf uit te dragen. Het resultaat is een bijzonder feestelijke, smaakvolle en verzorgde publicatie. De jury had ook complimenten voor de overzichtelijke indeling, typografie, papierkeuze, het drukwerk en de afwerking, met singersteek in drie kleuren.

Opdracht: Nedap, Groenlo
Ontwerp: AGH & Friends, 's-Hertogenbosch i.s.m. Studio Kluif, 's-Hertogenbosch
Tekst: AGH & Friends, 's-Hertogenbosch
Fotografie: Jimmy Nelson, Amsterdam
Drukwerk: Drukkerij Tesink, Zutphen
Bindwerk: Boekbinderij Patist, Den Dolder
Papier: Gemini 350 g/m2 (omslag), Reprobank 60 g/m2, Hello mat 115, 135, 170 g/m2, vliesstof 35 g/m2

Hoe zou je jezelf omschrijven? - ONVZ Verslag & Visie 2003/2004 Wie ben je? Wat vind je nu echt belangrijk? Wat wil je bereiken? Dat zijn de vragen die zorgverzekeraar ONVZ verschillende mensen en ook zichzelf voorlegde. Slimme eenvoud en een helder concept, op de juiste manier en eerlijk uitgewerkt. Goede verhalen, prima fotografie en een vorm die erbij past: een echt boek, zonder flauwiteiten, en tegelijk een voorbeeldig jaarverslag.

Opdracht: ONVZ Zorgverzekeraar, Houten
Ontwerp: Dietwee communicatie en vormgeving (Ryan Guppy, Sybren Kuiper), Utrecht
Tekst: Het Souterrain (Franklin Neuteboom, Cassandra Bosters), Utrecht
Fotografie: Morad Bouchakour
Drukwerk: Drukkerij Mart.Spruijt, Amsterdam
Bindwerk: Bauer & De Vries, Purmerend
Papier: Munken Lynx 130 g/m2, Munken Extra Print 150 g/m2, Hello High Silk 115 g/m2, Plano Plus 60 g/m2

Jaarverslag stroom 2003
Het verslag van het Haags centrum voor beeldende kunst is een prachtige publicatie met aansprekende typografie en fotografie. En alles is in balans. Door die perfectie oogt het van een betoverende eenvoud. Een boeiend geheel, tot en met de kleinste details. Ook inhoudelijk een goed rapport: je kunt er alles in terugvinden.

Opdracht: Stroom (Haags centrum voor beeldende kunst), Den Haag Ontwerp: Irma Boom, Amsterdam
Fotografie: Diverse fotografen
Drukwerk: Drukkerij Lecturis, Eindhoven
Papier: IJsselprint 250 g/m2 (omslag, Hi-speed Opaque 50 g/m2

VPRO Jaarverslag 2003 - Geachte VPRO,
De VPRO is een complexe organisatie en heeft in het jaarverslag dus veel verschillende zaken te melden. Dat is lastig, maar het lukte. Het leuke concept, de prima eindredactie, knappe mixage, doordachte vormgeving en fraaie typografie resulteerden in een boekwerkje dat de (toepasselijke) associatie met filmstroken oproept. Dat komt mede door het liggende formaat dat juist weer staand gebruikt is. Helemaal goed.

Opdracht: Omroepvereniging VPRO, Hilversum
Ontwerp: Joost van der Steen en Emily Anderson (studenten Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem), Arnhem
Fotografie: Diverse fotografen
Drukwerk: Drukkerij Mart.Spruijt, Amsterdam
Bindwerk: Boekbinderij Patist, Den Dolder

20 nov 04 17:00