Ingezonden persbericht


Ermelo, 30 augustus 2004

NO KIDDING: Stop kindermishandeling!

Er sterft een kind per week aan kindermishandeling

NO KIDDING is een netwerk tegen kindermishandeling dat in de week 20 november, de internationale dag van de rechten van het kind, een langlopende publiekscampagne start om Nederlanders wakker te schudden en te mobiliseren tegen kindermishandeling.

Er zijn meer dan tachtig organisaties en instellingen die werken voor het welzijn van kinderen in Nederland. Alle hulpverleners weten dat de wonden van misbruik nooit meer helen. Maar tussen deze professionals en de gemiddelde burger ligt een groot gat van onwetendheid en onderschatting. In dit vacuüm kan mishandeling van kinderen blijven voortbestaan.

Jaarlijks zijn 50.000 tot 80.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, verbaal geweld, geestelijke of fysieke mishandeling en seksueel misbruik. NO KIDDING wil met haar publiekscampagne Nederlanders bewust maken van deze keiharde feiten; kindermishandeling is dichterbij dan je denkt. De zorg voor kinderen is de verantwoordelijkheid van ons allemaal want kinderen kunnen niet zonder de bescherming van volwassenen. Het is de verantwoordelijkheid van alle volwassen burgers hen deze bescherming te geven.

In de week van 20 november vinden de volgende acties plaats:
- De uitvoering van het zeer aangrijpende toneelstuk "VERPLICHT GLUREN" van Martine Rademaker. Zij ondervond zelf als kind mishandeling en misbruik en werkt nauw samen met NO KIDDING. Het toneelstuk is gebaseerd op haar eigen jeugdervaringen. De uitvoeringen zullen in verschillende plaatsen in Nederland tegelijkertijd worden uitgevoerd.


- Een grootschalige en in het oog springende NO KIDDING afficheactie in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Haarlem en Den Haag. De shockerende affiches moeten de mensen bewust maken van kindermishandeling. De campagne krijgt in 2005 een vervolg.