AMSTERDAM RECORD CONVENTION

Elvis en Marilyn Monroe op Mega Platen & CD Beurs

UTRECHT Internationaal houden tienduizenden muziekliefhebbers het weekeind van 20 en 21 november vrij: voor de Mega Platen en CD Beurs in Utrecht. Met behalve drie kilometer aan platen, cds en dvds ook een grote Elvistentoonstelling. En een veiling van rock en popmemorabilia, waaronder een topcollectie psychedelische popaffiches uit de jaren zestig. Een aantal BN-ers verzorgen als gastdeejays de muzikale omlijsting.

Tweemaal per jaar komen verzamelaars uit binnen- en buitenland naar de Jaarbeurs in Utrecht om daar te proberen hun collectie uit te breiden. De Mega Platen en CD Beurs biedt een enorme kans van slagen, want het is de grootste beurs ter wereld op dit gebied. Maar niet alleen de verzamelaars komen van heinde en verre naar Utrecht, ook de handelaren.
Bovendien hoeven de bezoekers zich geen moment te vervelen. Naast de talloze stands wordt er een programma aangeboden dat even boeiend is als de beurs zelf.

ELVIS PAK
Vast onderdeel is de tentoonstelling, die ditmaal is ingericht door Henrik Knudsen - de drijvende kracht achter de Elvis fanclub en het Elvis Museum in Denemarken. Behalve bijzondere platen is er ook een aantal zeldzame persoonlijke bezittingen van de King te zien, zoals een tweedelig zwart pak uit zijn show van 1970, zijn rijbewijs, een gesigneerde gitaar, arrangementen van songs, handtekeningen, gouden platen en kleding plus instrumenten van zijn begeleidingsband TCB. Museumstukken die doorgaans alleen te bezichtigen zijn op Graceland.

VEILING
Op de Mega Platen en CD Beurs wordt voor de derde keer in Nederland een popveiling gehouden. Daarop zal deze keer een bijzondere collectie psychedelische posters van popconcerten en festivals uit eind jaren zestig onder de hamer komen. Zoals de poster voor de opening van Paradiso op 30 maart 1968, ontworpen door Willem de Ridder en werk van Marijke Koger. Ook zijn er promotie- en concertposters van Hitweek en affiches van het Engelse kunstenaarscollectief Osiris Vision. In totaal worden er ruim 100 kavels aangeboden, met verder nog een set tourjackets van de Rolling Stones, een handtekening van Marilyn Monroe en veel aparte Beatles-items. De kijkdag is zaterdag, zondag wordt er geveild.

GASTEN
Drie speciale gasten op de beurs zijn afkomstig uit de Verenigde Staten: Darren Grealish en Delanorock zijn twee hedendaagse ontwerpers van rockposters uit de Verenigde Staten, die veel inspiratie putten uit hun psychedelische voorgangers. Zij presenteren hun ontwerpen voor de White Stripes, Beck en PJ Harvey. En John Sinclair, de fameuze manager van de legendarische rockgroep MC5, nu actief als beatdichter.
Uit Engeland komt Mark Wilkinson over, de kunstenaar achter alle hoesontwerpen van Marillion en Fish, om aanwezig te zijn op de expositie van zijn werk ingericht door de Nederlandse Fish fanclub.

MIXEN
Onder de bezoekers van de Mega Platen en CD Beurs bevinden zich inmiddels een groot aantal deejays, zowel enthousiaste amateurs als bekende professionals. Overdag kopen ze hier de platen die ze savonds gebruiken in hun mixen. De dj-sectie op de beursvloer wordt dan ook steeds groter. Onder de naam (Verzameld werk) draaien een aantal BN-ers op zaterdag een selectie uit hun immense platencollectie.

Alle muziekstijlen zijn op de beurs vertegenwoordigd. Ook is er veel ruimte voor popmemorabilia, variërend van T-shirts en buttons tot en met gesigneerde gitaren en gouden platen. Ook de fanclubs zijn vertegenwoordigd, evenals standhouders met videos, dvds, fotos en posters en handtekeningen.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0229 - 213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl

22 okt 04 10:19