Ingezonden persbericht


26 oktober 2004 - Bericht van Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds

P E R S B E R I C H T

20 november: vijfde Domela Nieuwenhuis-lezing door Fred van der Spek

Heerenveen, 26 oktober 2004 - Op zaterdag 20 november organiseert het F. Domela Nieuwenhuis-Fonds de vijfde Domela Nieuwenhuis-lezing. Deze zal verzorgd worden door Fred van der Spek, oud-kamerlid voor de Pacifistisch-Socialistische Partij en lange jaren haar fractievoorzitter. Hij zal spreken over: 'De keuze tussen principe en compromis in de politiek'.
Tevens zal op deze dag de eerste Domela Nieuwenhuis-penning worden uitgereikt aan het AntiMilitaristisch Onderzoeks Kollektief (AMOK).

De lezing zal beginnen om 14. 30.Plaatsvanhandelingisdeaula van het Museum Willem van Haren en het F. Domela Nieuwenhuis-museum, Minckelersstraat 11 in Heerenveen. Vanaf 13.00 uur vindt een rondleiding plaats in het Domela Nieuwenhuis-Museum door Bert Altena.

Eerste Domela Nieuwenhuis-penning voor AMOK

Tijdens deze bijeenkomst zal ook de eerste Domela Nieuwenhuis-penning worden uitgereikt. Het F. Domela Nieuwenhuis-Fonds heeft ter gelegenheid van zijn 90-jarig bestaan besloten deze penning in te stellen. Ieder jaar zal zij worden uitgereikt aan een instelling of activiteit die het streven van Domela Nieuwenhuis levend houdt. Aan de penning is een geldbedrag verbonden.
De eerste penning wordt uitgereikt aan het AntiMilitaristisch Onderzoeks Kollektief (AMOK). Daarmee herdenkt het Fonds tevens dat Domela Nieuwenhuis 100 jaar geleden de Internationale Antimilitaristische Vereniging oprichtte. Reeds 20 jaar streeft AMOK door studie van wapenhandel en militariseringsprocessen alsmede voorlichting daarover naar een wereld waarin problemen niet door wapengeweld worden geschapen of opgelost.

In het juryrapport wijst het Fondsbestuur erop, dat de rapporten van AMOK grote degelijkheid tentoon spreiden: ''Vandaag de dag is een organisatie als AMOK noodzakelijker dan ooit. Problemen, niet zelden door wapenhandel en Westers eigenbelang geschapen, worden in de wereld steeds meer met militaire middelen 'opgelost'. Militair ingrijpen geldt daarbij als een blijk van krachtig leiderschap, wat iets anders is dan wijs leiderschap. Autoritair optreden verkrijgt het aura van succesvolle doortastendheid. Overleg en erkenning van verschil staan als levensprincipes onder druk. Ook na de Koude Oorlog is het bestrijden van imperialisme, internationale agressie, militarisme en oorlogshitserij onverminderd noodzakelijk. Een humane wereld wordt erdoor gediend. Precieze kennis van zaken en engagement zijn in dit streven een eerste vereiste.''

-------

Noten voor de pers

Het volledige juryrapport is te verkrijgen bij de secretaris van het F. Domela Nieuwenhuis-Fonds:
Bert Altena, Raadhuisstraat 13, 2022 DK Haarlem
Tel. 023-5366526, e-mail: altena@fhk.eur.nl

De website van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-museum is te vinden op: http://www.fdnmuseum.nl